Directievoorzitter Migchel Dirksen (r) legt aan voorzitter Stefan Poelman (m) en vicevoorzitter Martin Vastenhout (l) uit waarom de leden van de Rabobank voor hun museum gekozen hebben.
Directievoorzitter Migchel Dirksen (r) legt aan voorzitter Stefan Poelman (m) en vicevoorzitter Martin Vastenhout (l) uit waarom de leden van de Rabobank voor hun museum gekozen hebben. (Foto: Ben Blom)

Dorestad een stap dichter bij het experience center

Vrijdagochtend kwam directievoorzitter Migchel Dirksen van de Rabobank Rijn en Heuvelrug om namens het Rabo Stimuleringsfonds aan het Museum een cheque uit te reiken. Wijk bij Duurstede scoort deze maand goed bij dit fonds, want aanstaande vrijdag wordt de bouwploeg van het Wijkse Vikingschip om een soortgelijke reden bezocht.

door Ben Blom

Wijk bij Duurstede - De verhuizing van Museum Dorestad is een project met meerdere aspecten: Als "huisbaas" investeert de gemeente Wijk bij Duurstede in het gebouw om dit aan de eisen van deze tijd aan te passen. Het museum investeert in de aan deze tijd aangepaste wijze van presenteren van de kennis over en de opgegraven objecten van Dorestad. Daarnaast gaat er op de zolder van het oude gemeentehuis/nieuwe museum een experience center worden gebouwd. Hier kunnen bezoekers vanuit een van de 28 roeiplaatsen in het Vikingschip, zélf de barre tocht vanuit het noorden beleven. Het is juist deze experience die naar verwachting aanvullend "nieuw" publiek naar de Markt zal trekken met een uitstraling naar horeca en middenstand.

Zolder

Na de verbouwing zal de zolder, die nu slechts via twee smalle trapjes en een vlizotrap bezocht kan worden, de eerste ruimte zijn die de bezoekers vanuit de lift zullen zien. Het was daardoor de meest logische plek voor de overhandiging van de cheque.

Belangstelling

De Vikingen staan in de belangstelling. Vanavond vindt in Calypso en vele andere cinema's de voorpremière plaats van de film Redbad. In de Vikinghal wordt deze week door een groep vrijwillige professionals de kiel gelegd met het hout van het Vikingschip met het hout dat maandag is geleverd. De middenstand en horeca zijn zich aan het voorbereiden op de bezoekers die ons historische stad komen bezoeken. De stripfiguurtjes Zwarte Robert, Titus, Katja, Rorik en David vinden op steeds meer Wijkse producten hun weg. Van kleding, placemats tot chocolade en drank.

Meer berichten