Foto:

I have a dream

Column door Haike Blaauw  

Tijdens een recent bezoek aan het pittoreske Brabantse vestingplaatsje Heusden viel het mij op dat er best veel overeenkomsten zijn met Wijk bij Duurstede. Beide stadjes hebben een rijke historie waarin ook vele parallellen te vinden zijn. Zo is Heusden in het jaar 839 behoorlijk verwoest door de Vikingen, vier jaar eerder deden de Noormannen Dorestad aan voor een stevige plunderbeurt.


Beide plaatsen lijken nog het meest op dorpen met stadsrechten, Gijsbrecht van Adcoude verleende in het jaar 1300 stadsrechten aan Wijk bij Duurstede, terwijl Heusden waarschijnlijk in 1318 een stadje is geworden. Ook het water speelt een belangrijke rol bij beide steden, Heusden ligt aan de Maas en Wijk aan de Lek.


Toch zijn er ook belangrijke verschillen te vinden tussen beide plaatsen, Wijk heeft 23.000 inwoners terwijl Heusden met slechts 1700 inwoners beduidend kleiner is. Wanneer je door de binnenstad van Heusden loopt, zie je nog een paar opmerkelijke verschillen. Zo staan de historische panden in Heusden net iets mooier in de verf en lijkt het groenonderhoud een hogere gemeentelijke prioriteit te hebben.


Ook geven de historische straatnaamborden de binnenstad een sjieke uitstraling, maar het grootste verschil is nog wel dat er geen neonreclame te vinden is. Alle borden op winkelpanden zijn van smeedijzer gemaakt en fraai beschilderd, dat is nog eens wat anders dan spuuglelijke neonverlichting op een groot aantal Wijkse winkels. Als we dan toch bezig zijn om na te denken over het nog aantrekkelijker maken van de binnenstad, laten we dan direct de neonlichtbakken van de muur schroeven en vervangen door een mooi uithangbord met toegevoegde waarde voor het aangezicht van Wijk.


Is er daarna nog geld over, dan is het de moeite waard om te overwegen om de Veldpoort in ere te herstellen. Deze voormalige stadspoort uit 1350 vormde tot 1871 de toegangspoort tot de stad en was gesitueerd tussen de huidige Veldpoortstraat en de Singel. Het was een bijzonder imposante toegangspoort en bestond uit twee ronde torens met een doorgang en valhek. In Sneek en Delft zijn soortgelijke poorten te bewonderen, deze torens zijn medebepalend voor het aangezicht van de stad. Historische straatnaamborden, een neonverbod en het in het ere herstellen van de Veldpoort als glorieuze entree van deze prachtige stad, zo blijft er gelukkig nog wat te dromen over.

Meer berichten