Carolien Smit: "Het gaat heel gezellig worden". FOTO: John Beringen
Carolien Smit: "Het gaat heel gezellig worden". FOTO: John Beringen (Foto: )

Café Ome Ko op de wereldkaart

Primeur: Global Music Festival

Wie aan café Ome Ko denkt, denkt automatisch aan georganiseerde muziekevenementen en veel gezelligheid. Zo gooide Ome Ko vorig jaar hoge ogen met 'een straat vol muziek' en de komende zomer doet het café er nog een schepje bovenop met het zg. 'Global Street Music Festival'. Uitbaatster Carolien Smit vertelt er meer over.

door John Beringen

WIJK BIJ DUURSTEDE - Vanwaar dat Global? Carolien: "Dat is een bijzonder verhaal," reageert ze. "De muziekwereld is vrij complex maar als er ergens wat bijzonders of interessants opduikt dan praat zich dat snel rond. Nou organiseren wij al jaren kleinere of grotere evenementen op muziekgebied en vorig jaar besloten wij om 'een straat vol muziek' op te zetten. Dat bleek een dusdanig succes te zijn dat er wereldwijd belangstelling ontstond voor deelname aan een nieuw festival. We kregen toen veel aanvragen van bands uit diverse uithoeken om deel te nemen aan een eventueel volgend evenement." Haar woorden blijken niet overdreven te zijn als men de lijst van geboekte deelnemers bekijkt. De artiesten die hun opwachting maken, zijn. o.a. afkomstig uit Brazilië, Zuid-Afrika en Australië. "En natuurlijk zitten er ook bands tussen die van minder ver komen," voegt Carolien er aan toe. "Er is muziek voor elk wat wils; het is allemaal heerlijk veelkleurig. En ook heel gevarieerd; rock and roll, Nederlands... het is allemaal te beluisteren."

Wat is het geheim van dit succes? Carlolien glimlacht als deze vraag voorbijkomt. "Nou, het is een combinatie van factoren, hè? Ik ben nuchter genoeg om niet te proberen het wiel opnieuw uit te vinden. Maar ergens - en zeker achteraf - is het wel een logische ontwikkeling. Muziek is gewoon verweven met Wijk bij Duurstede. De doorsnee Wijkse bevolking omvat een cultuur waarin hard gewerkt wordt maar waarin men wel van mening is dat de boog niet altijd gespannen hoeft te staan. Af en toe moet je gewoon even lekker uit je dak kunnen gaan. Alle bands die hier hebben opgetreden, hebben het Wijkse publiek als heel gezellig ervaren. Dat is een factor die heel zwaar weegt en wat zich snel rondpraat binnen diezelfde gecompliceerde muziekwereld. Dan merk je dat die wereld ergens ook weer heel klein blijkt te zijn. En wat ook meespeelt, is dat artiesten het geweldig vinden om live muziek te spelen op een locatie waarvan men weet dat die goed volstroomt met enthousiaste toehoorders. Ook voor beginnende bands is het trouwens een prima manier om zich te presenteren. Live muziek lééft gewoon... het woord zegt het al." Is nu de situatie ontstaan waarin een band niet meetelt als die niet minstens één keer in Wijk bij Duurstede heeft opgetreden? Carolien schatert het uit als ze deze stelling aanhoort. "Nou... ZO ver zou ik niet willen gaan. Maar in alle bescheidenheid... en hoe je het ook wendt of keert: ons initiatief blijkt dusdanig in de smaak te vallen dat we in één facet van de muziekwereld wel op de wereldkaart terecht zijn gekomen.

Ze besluit met een opsomming van de locaties waar de muziek zal worden uitgevoerd: "bij ons in Maleborduurstraat, De Engel en Florian op de Markt, Naast de Poort op de Markt, Koffiehuis Thuys op Kloosterleuterplein, Café 't Hoff bij de Mazijk en Cochina Pépé's in de Peperstraat. Het wordt gezellig"

Meer berichten