Oprichter en tekenaar Dolph Paulsen van de Stichting Tekenen voor Kinderen. FOTO: Lydia van der Meer
Oprichter en tekenaar Dolph Paulsen van de Stichting Tekenen voor Kinderen. FOTO: Lydia van der Meer (Foto: Lydia van der Meer)

Kinderen voelen zich eventjes beter

23 tekenaars in 54 ziekenhuizen

Oprichter en tekenaar Dolph Paulsen van de Stichting Tekenen voor Kinderen komt dagelijks in ziekenhuizen, orthopedische dagcentra en sinds kort ook in asielzoekerscentra om voor kinderen te tekenen. In 2006 begon hij alleen. Inmiddels zijn er drieëntwintig tekenaars vrijwillig actief in vierenvijftig ziekenhuizen in Nederland. "Wij kunnen de kinderen niet beter maken, maar ze wel even beter laten voelen, vertelt Dolph."

door Lydia van der Meer

Het kind zet drie willekeurige strepen op papier en daarna maakt de tekenaar er een tekening van. Vaak mogen de kinderen kiezen wat de tekenaar maakt. Een stripfiguur of Dora, vaak afhankelijk van de leeftijd. "Ik zie en voel zelf goed aan hoe ik met de kinderen om moet gaan. De nadruk ligt even niet op wat ze hebben. Ze hebben zelf de controle. In een ziekenhuis moéten ze van alles. Dit is iets wat ze zelf kunnen beslissen, wel of niet tekenen, en zelf beslissen wat er getekend wordt."


Van betekenis zijn

"De pedagogische zorg van het ziekenhuis bepaalt voor wie ik kan tekenen. Dat kunnen kinderen zijn die komen voor een dagbehandeling, de verpleegafdeling of bijvoorbeeld de Downpoli. Het is fijn om iets voor kinderen te kunnen betekenen. De kinderen van de AZC's willen bijvoorbeeld graag een tekening van hun dromen. Mohammed uit Syrië wil graag elektricien worden, een leeuw hebben en een zusje. Deze kinderen denken veel na over hun toekomst.


Versterking

Vroeger was Dolph toneelschrijver en regisseur. In de pauzes van de toneelstukken ging Dolph tekenen voor de kinderen om ze rustig te houden. Een kennis introduceerde Dolph bij het WKZ en vanaf dat moment is het balletje gaan rollen. In 2011 is Henk van der Ploeg bij de stichting gekomen en nu is hij werkzaam als directeur. "In het begin hield ik mij voornamelijk bezig met fondsenwerving. Nu ben ik contactpersoon voor ziekenhuizen en nieuwe tekenaars, en span ik mij in voor nieuwe projecten zoals de samenwerking met de AZC's en een kinderhospice in Rotterdam."
Ambassadeurs

Stichting Tekenen voor Kinderen heeft momenteel twee ambassadeurs die zich sterk maken voor de stichting. Schrijver Jan Terlouw en Robert van der Kroft, tekenaar van Sjors en Sjimmie. Ook zijn er scholen en verenigingen die met een evenement geld ophalen. "Met ieder initiatief zijn we blij, vertelt Henk. "Onze tekenaars krijgen niet betaald voor hun werk, maar wel een kleine onkostenvergoeding. Onlangs heeft Dolph een hele dag voor driehonderd schoolkinderen getekend. Zij hebben daar een flink bedrag mee opgehaald en zo kunnen er weer meer tekenaars aan de slag."

Meer berichten