Er werd op vier tafels gekaart. Het ging om de prijzen, dat doen ze een paar keer per jaar. FOTO: Ben BLom
Er werd op vier tafels gekaart. Het ging om de prijzen, dat doen ze een paar keer per jaar. FOTO: Ben BLom (Foto: Ben Blom)

De herensoos bestaat nu 50 jaar en gaat verder

Toen de herensoos in de Wijkse binnenstad startte, werd er anders met de vrije tijd omgegaan: kleuren tv bestond net een half jaar, een tweede net een jaar of vier. Burgemeester Kentie had het stadje niet al te florissant achter gelaten.

door Ben Blom

Wijk bij Duurstede - Er waren toen verschillende clubjes voor de gezelligheid, in de etablissementen als de Gouden Leeuw, de Engel en de Keizerskroon. Bij de herensoos werd gekaart (Schutjassen en klaverjassen) en gebiljart. En één keer per jaar was er een uitje samen met de dames. Op de fiets. En als ze aan de overkant beland waren, was het vaak haasten om het laatste pontje te halen. In tegenstelling met veel andere clubjes, zijn de heren elkaar trouw gebleven. Nog steeds wordt eens in de drie weken op maandagavond - nu in het Squashcentrum Centre Court. We waren aanwezig bij een avond dat er om prijzen werd gekaart. Dat zag je aan de ogen, de heren stonden die avond op scherp. In de beginjaren waren agrariërs lid, onderwijzers en politieagenten, die door de verschuiving naar Driebergen in Wijk kwamen wonen. Even later trok het ook middenstanders aan. De dinsdag was toen in Wijk een sluitingsdag en dat gaf op de maandagavond wat meer vrijheid. Zoals toen wel meer gebruikelijk was, moest je als nieuw lid eerst op bezoek bij de voorzitter. Als er twee of meer leden bedenkingen hadden, ging het lidmaatschap niet door. Bij een lid overlegde de voorzitter met dat ene lid.

Meer berichten