Stagiaire Samuel reanimeert de oefenpop bij een bijscholingscursus van AED Hartstikke nodig. Instructeur Wil van Dam maakt ondertussen de AED gereed. Doordat Wil na inzet van de vrijwilligers contact met ze heeft, kan ze veel voorbeelden uit de praktijk geven.
Stagiaire Samuel reanimeert de oefenpop bij een bijscholingscursus van AED Hartstikke nodig. Instructeur Wil van Dam maakt ondertussen de AED gereed. Doordat Wil na inzet van de vrijwilligers contact met ze heeft, kan ze veel voorbeelden uit de praktijk geven. (Foto: Ben Blom)

AED ook na 10 jaar hartstikke nodig

Nu de responsetijd omlaag

Tien jaar geleden was Wijk al voorloper met de oprichting van AED Hartstikkenodig. Het heeft veel opvolging gehad, soms werd zelfs het Wijk logo overgenomen, waardoor het bijna een standaard is geworden.

door Ben Blom

Wijk bij Duurstede - Om deze voorloper rol te handhaven, werkt Wijk o.a. mee aan onderzoeken. Daaruit bleek dat de kans op overleving in tien jaar in Wijk 2,5 keer hoger ligt. Er is een goede samenwerking met de partners in het veld: de brandweer, politie en ambulance. Sommige hulpverleners zijn net als de vrijwilligers van AED Hartstikkenodig aangesloten bij Hartslag nu, de partij die de meldingen verspreid. Ze bezoeken ook elkaars oefenavonden.

Onderhoud

Een niet onderhouden AED-kastje kan levensbedreigend zijn omdat hiermee tijd verloren kan gaan doordat een alternatieve kast met vertraging bij de betrokken persoon komt. AED Hartstikkenodig biedt daarom onderhoud aan aan particuliere kastjes. Daarnaast moeten kennis en vaardigheden onderhouden worden. Wij waren bij de jaarlijkse nascholing bij Fysio Frankenhof. Hier werd ook het verschil besproken tussen de oefen-AED en de eigen AED. En passant controleerde instructeur Wil van Dam of ook de handige accessoires aanwezig waren en werd een scheermesje aangevuld.

Nazorg

De stichting verzorgt voor haar vrijwilligers altijd nazorg. Na een inzet wordt de vrijwilliger gebeld. Hierbij worden de soms emotionele kanten niet vergeten. Maar ook praktische tips uit de praktijk, kunnen door dit contact onmiddellijk worden opgenomen in het instructieprogramma.

Volgende stap

Nu er een goed getraind vrijwilligerskorps en een onderhouden ARD-park is, wil AED Hartstikkenodig de reactietijd aanzienlijk verlagen door meer vrijwilligers te trainen. Op zaterdag 16 juni tussen half tien en een uur is er op de Markt een estafette reanimatie. Daar kun je vragen stellen aan de vrijwilligers.

Meer berichten