Jos is, samen met zijn echtgenote Lisette, de derde generatie die aan het roer staat van Uitvaartverzorging Smorenburg. Kleinzoon Jos Otten is trots dat hij in de stappen van zijn grootvader is getreden.
Jos is, samen met zijn echtgenote Lisette, de derde generatie die aan het roer staat van Uitvaartverzorging Smorenburg. Kleinzoon Jos Otten is trots dat hij in de stappen van zijn grootvader is getreden.

80 jaar uitvaartverzorging Smorenburg

Drie generaties aan het roer

"Zou jij een begrafenis willen verzorgen?" Het was geen alledaagse vraag die de Soesterbergs pastoor H. Mocking in 1938 aan Joop Smorenburg stelde. Maar de geestelijke wist dat hij bij de loyale en vriendelijke Smorenburg aan het goede adres was. Smorenburg organiseerde de uitvaart en dat deed hij met zoveel toewijding dat het zijn beroep werd. Tachtig jaar later is de naam Smorenburg nog steeds die van de toegewijde uitvaartverzorger. Kleinzoon Jos Otten is trots dat hij in de stappen van zijn grootvader is getreden.

"Mijn opa was een publiek persoon in Soesterberg. Hij deed veel voor het dorp. Zo was hij beheerder van het Katholiek Militair Tehuis, ook wel bekend als Huis ten Halve. Opa kon goed opschieten met pastoor Mocking. Dat is een eigenschap die ik van hem heb overgenomen.

Jos is, samen met zijn echtgenote Lisette, de derde generatie die aan het roer staat van Uitvaartverzorging Smorenburg. Jos is achttien jaar als hij onder begeleiding van zijn opa en moeder de eerste stappen in de uitvaartverzorging zet. "Toen ik mijn rijbewijs had, mocht ik op de zaterdagen het statievervoer verzorgen en ging ik mee om de overledene te verzorgen. Het is inmiddels 22 jaar geleden dat ik samen met Lisette het bedrijf van mijn ouders heb overgenomen."

In Wijk bij Duurstede, Cothen en omstreken is de naam van de uitvaartonderneming ook bekend. Jos: "Eén van de grote verzekeraars werkzaam in de regio Wijk bij Duurstede had toentertijd geen eigen uitvaartverzorgers. Mede omdat mijn opa familie in Wijk bij Duurstede en Cothen had wonen, werd hij gevraagd om ook daar uitvaarten te verzorgen. Hij heeft veel mensen ter goede trouw geadviseerd om zich bij deze maatschappij te laten verzekeren."

Zonder sterven is er geen leven en zonder leven is er geen sterven. Het paradoxale van leven en dood is alledaags. Maar dat betekent niet dat een uitvaart routinematig gedaan moet worden. Elke uitvaart heeft, letterlijk, zijn of haar eigen verhaal. Ervaring is goed, maar routine is ongepast als uitvaartondernemer.

Jos en Lisette herkennen zich hierin. "De dood kent geen kantoortijden en komt altijd onverwacht. Wij zijn daarom altijd bereikbaar, ook 's nachts en in de weekenden. Desgewenst komen we ook direct op bezoek als de nabestaanden daar behoefte aan hebben."

"Begrafenisondernemer word je niet, dan ben je! Op vanzelfsprekende wijze jezelf dienstbaar en empathisch opstellen is niet iedereen gegeven. Ons werk vereist veel inlevingsvermogen, stressbestendigheid en organisatietalent. In die tachtig jaar is dat hetzelfde gebleven. Rouwplechtigheden gaan met de tijd mee."

Uitvaartonderneming Smorenburg is tachtig jaar oud en drie generaties jong. Met een schuin oog kijken Jos en Lisette naar hun zoons. "Juriaan (18) en Maurits (15) moeten nu vooral jong zijn. Ik hoop dat, als de tijd rijp is, ze interesse krijgen in het werken als uitvaartverzorger. Opa Joop Smorenburg zou dat prachtig gevonden hebben."

Meer berichten