Acteurs, koor en orkest nemen het daverende slotapplaus voor het stuk Hendrikje XIII in ontvangst.
Acteurs, koor en orkest nemen het daverende slotapplaus voor het stuk Hendrikje XIII in ontvangst. (Foto: Anton Rekké)

Hendrikje XIII, klasse apart

Bij binnenkomst van de tot theater omgebouwde sporthal op Mariënhoeve is het meteen duidelijk. We gaan een bijzondere avond beleven. En deze verwachting wordt meer dan waargemaakt. Muziek van orkest, een koor en 25 acteurs met acteerwerk op hoog niveau, nemen je mee naar een onbekende omgeving. door Anton Rekké

Al blijkt het Koninkrijkje van Modder en Slijk vlak naast Wijk bij Duurstede te liggen, ze spreken en gedragen zich er net even anders. Dat is even wennen, alsof je voor het eerste naar een stuk van Shakespeare gaat. Als publiek kan je niet anders dan gebiologeerd de scènes die zich in hoog tempo rond de troon van de sullige koning afspelen, zo goed mogelijk absorberen. Tijd om te lachen om de vele woordspelingen en kwinkslagen heb je niet, anders mis je de volgende. Vooral stukken dialoog op rijm, tussen de ministers bijvoorbeeld, zijn geweldig.

Maar er valt ook veel te zien. De hoedenparade tijdens de 'Slijkrede', de ministeries rond de troon die voortdurend druk zijn met hun ministeriële activiteiten, het koor dat de pruik plots schots en scheef op het hoofd heeft staan tijdens een dronkemans-scène tussen de koning, de lakei en de nar. Het geanimeerde geroezemoes in de pauze, geeft aan dat iedereen weer een ander detail is opgevallen of juist heeft gemist. Dus ga met vrienden destemeer heb je na te praten.

Een voorbereidingstijd van ruim 2 jaar lijkt kort. Meer nog dan in de voorgaande stukken 'Hester' en 'De Bloesembruiloft' heeft onze stadsdichter André van Zwieten met zijn teksten een stempel op deze productie gedrukt, die hij samen met Karel Schneider heeft geschreven. Regisseur Karel Schneider is er in geslaagd de vaart erin te houden ook omdat de akteurs de lappen, lastige tekst schijnbaar moeiteloos voordragen.

Ondanks de zuigende modder en het stinkende slijk houden de onderdanen de moed erin. Als alleen hun sullige koning nu maar eens uit zijn luie troon wilde komen om nog wat van hun krimpende landje te maken! U heeft nog 4 kansen om 'HendrikjeXIII, de koning van Nix' te zien, want er zijn nog kaarten voor 7, 8, 9 en 10 juni voor de matinée. Bestellen en reserveren via de VVV of kan ook telefonisch (0343) 575 995.

Meer berichten