Thom Huisman (l) en Tom Pijpers zijn enthousiast over de mogelijkheden die het thema Viking voor hun festival brengt. Hun enthousiasme slaat over op het echtpaar uit Almelo dat bij het standbeeld van André van Zwieten hun fietstocht plant voordat ze de binnenstad bezoeken.
Thom Huisman (l) en Tom Pijpers zijn enthousiast over de mogelijkheden die het thema Viking voor hun festival brengt. Hun enthousiasme slaat over op het echtpaar uit Almelo dat bij het standbeeld van André van Zwieten hun fietstocht plant voordat ze de binnenstad bezoeken. (Foto: )

Dance behind the Wall in Vikingstijl

Door Ben Blom

De derde editie van Dance behind the Walls maakt het festival een vaste waarde in het Wijkse zomerseizoen. Ooit bedoeld om een gat te vullen - er werd weinig georganiseerd voor jongeren - bleek het een veel bredere groep aan te spreken. De draaiing van het podium in de tweede versie bleek een schot in de roos: hierdoor ontstonden meer plekken waar de diverse groepen bezoekers met hun eigen sfeertje aan konden sluiten bij het festival.

Wijk bij Duurstede - De initiators Thom Huisman en Tom Pijpers kijken tevreden terug op de sfeer die vorig jaar het festival succesvol heeft gemaakt. Beide studenten - Tom is inmiddels geslaagd voor de sportopleiding en studeert nu Media en Entertainment Management - bouwen graag verder op de twee eerdere festivals. Waar vorig jaar de containers het havengevoel versterkten, kiezen ze nu voor een van de drie Wijkse periodes uit het beeldmerk: de Vikingen. "Stoer, daar kunnen we wat mee."

Eigen sfeer

Beide heren zijn zich bewust dat ze door de ondernemers en de financiële man uit het organisatiecomité behoorlijk vrij zijn gelaten, waardoor ze precies de juiste sfeer konden creëren. Ze hebben in korte tijd hierdoor heel veel kunnen oppikken, bij Tom heeft dat ook zijn studiekeuze beïnvloed.

Regelgeving

De regelgeving is het afgelopen jaar aangepast, o.a. door ongelukken bij evenementen elders. Er moeten nu meerdere vluchtwegen beschikbaar zijn, waardoor het even leek dat het vertrouwde festivalterrein opgegeven moest worden. Door Wijkse creativiteit is er in samenwerking met de havenmeester een oplossing gevonden. Met wat vertraging kon de voorbereiding daarna doorgaan.

Ambassadeurs

Dance behind the Wall wordt ook mogelijk gemaakt door een enorme inzet vanuit hun vrienden netwerk. Daarnaast zijn inmiddels ook anderen enthousiast en bereid om inzet te leveren. Daardoor werd het mogelijk om ook buiten Wijk mogelijke bezoekers te benaderen via ambassadeurs, die hun eigen netwerken attenderen op het festival, de sfeer en de line up. De line up bestaat naast een paar vaste waarden van het vorig jaar uit vijf nieuwe artiesten, waaronder Dave Roelvink en Billy the Kit.

Veranderingen

Vorig jaar was het mogelijk om naast Dance ook Jump behind the Wall te organiseren doordat het festival tijdens Pinksteren werd gehouden en de medewerkers bereid waren deze extra prestatie te leveren. In een gewoon weekend is dit niet haalbaar.

Meer berichten