De sloop van de flat aan de Dirk Fockstraat.Sinds 1 maart jl. kunnen jongeren bij de gemeente Wijk bij Duurstede aanvragen indienen voor een starterslening.
De sloop van de flat aan de Dirk Fockstraat.Sinds 1 maart jl. kunnen jongeren bij de gemeente Wijk bij Duurstede aanvragen indienen voor een starterslening. (Foto: )

Startersleningen zijn succesvol!

Jongeren kunnen de enquête voor het onderzoek naar hun woonwensen nog steeds invullen. Starters/jongeren hebben meer mogelijkheden gekregen om een woning te kopen.

Wijk bij duurstede - Op 20 februari 2018 heeft de gemeenteraad namelijk de verordening Starterslening vastgesteld. Sinds 1 maart jl. kunnen jongeren bij de gemeente Wijk bij Duurstede aanvragen indienen voor een starterslening. In een kleine twee maanden zijn er 16 aanvragen binnen gekomen. 'Dat er in korte tijd zoveel aanvragen zijn gedaan, is mooi. Jongeren willen graag een woning kopen, maar kunnen dat niet altijd betalen. Met de startersleningen kunnen woningen voor hen wel betaalbaar worden. Het beleid heeft precies deze bedoeling. Jongeren maken er gebruik van en daar doen we het voor,' zegt Jeroen Brouwer, afscheidnemend wethouder Volkshuisvesting.

De raad heeft 500.000 euro ter beschikking gesteld voor het fonds, waaruit de leningen worden betaald. Het Stichtingsfonds Volkshuisvesting (Svn) stelt bij een aanvraag eerst een advies op. Het is dan aan de gemeente om een definitief besluit te nemen. 'Nadat de raad het budget heeft vastgesteld, hebben we de werkwijze bij de gemeente goed aangepakt. Hierdoor kunnen we de aanvragen in de toekomst nog sneller in behandeling nemen,' geeft Brouwer aan.

De 16 aanvragen komen vooral voort uit het project rond de Dirk Fockstraat. Op de plek van de oude woonflat komen verscheidene nieuwe woningen. Hierbij worden ook zestien rug-aan-rug-woningen gebouwd, die geschikt zijn voor starters. 'Tijdens de bijeenkomsten voor jongeren bleek dat er vraag is naar dit soort woningen. Met deze eerste aanvragen blijkt dat dit in de praktijk goed werkt. Mooi dat de gemeenteraad de startersleningen mogelijk heeft gemaakt. Zo geven we starters een betere kans op de plaatselijke woningmarkt.' Een paar weken geleden is een enquête gestart over de woonwensen die jongeren hebben. Tot nu toe hebben hier ruim 90 personen op gereageerd. De wethouder roept ook andere jongeren op de vragenlijst in te vullen. 'We willen in de toekomst graag vraaggericht bouwen. Met deze enquête krijgen we goed inzicht in welk type woningen we moeten bouwen voor jongeren. Dus doe vooral mee!' eindigt Brouwer.

Meer berichten