In deze sleutelscène ontdekt koning Hendrikje 13 dat er meer is in het leven. De kroon belemmert hem om daartoe stappen te zetten. Hendrikje gaat op zijn eigen manier op zoek naar een oplossing.
In deze sleutelscène ontdekt koning Hendrikje 13 dat er meer is in het leven. De kroon belemmert hem om daartoe stappen te zetten. Hendrikje gaat op zijn eigen manier op zoek naar een oplossing. (Foto: )

Hendrikje 13 is klaar voor het echie

Het enthousiasme spat er van af

Ben Blom

De Inrichting staat in Wijk voor kwalitatief totaaltheater met humor. Schrijver/componist André van Zwieten weet als geen ander meerdere lagen in een tekst te leggen, muzikaal kompaan Ronald de Haan versterkt de verbeelding die regisseur Karel Schneider met een vaste crew van amateur spelers weet te creëren. Vanaf september wordt er door de acteurs serieus gerepeteerd en sinds enkele weken ook samen met Wijks Vocaal en nu ook met de Ankeveense muziekvereniging De Vriendschap.

Wijk bij Duurstede - Wie wel eens richting Houten is gefietst, is mogelijk wel aan langs Niks gekomen, een modderig klein koninkrijkje waar buitenlandse gasten als relatiegeschenk een paar rubber laarzen krijgen.

Toekomst

Er zijn zorgen over de toekomst: Koning Hendrikje is nog steeds alleen en ontbeert daardoor nageslacht en de financiën zijn ook bepaald niet juichend. De regering is matriarchaal, bestaat uit zeven vrouwelijke ministers. Dat hun namen welgekozen zijn, wordt in de voorstelling steeds duidelijker.

Ontwikkeling

Bij de start van de voorstelling heb je al gauw een beeld hoe het zich in het Koningrijk verhoudt. De erudiete lakei probeert zijn wijsheid over te brengen aan de wat dommige koning door een wekelijkse boekenlijst van filosofen en serieuze auteurs. Net als je de rollen begint te doorzien, blijken zaken toch net iets anders te liggen.

Zintuigen

De zintuigen worden geprikkeld. Zit je intensief naar de dialoog te luisteren en dan valt je oog opeens op een rekwisiet: het koffertje van de minister van Financiën, dat haar staatsecretaris overal me naar toe sleept, bevat Slijks Financiën en een begroting van Niks.

Hoofdzonden

Alle zeven ministers, onder leiding van hun ministerpresident staan met hun staatssecretarissen (demonen) voor de zeven hoofdzonden. Prachtige en in het dagelijks leven heel vriendelijke Wijkenaren, blijken in de rol met leren kleding opeens erg vaardig met een zweepje. De dames zetten een heel overtuigende prestatie neer, nu al weken voor de eerste voorstelling.

Muziek

In de theaterproducties van de Inrichting is het altijd een samenspel tussen theaterspel en muzikale ervaring. Regisseur en co-auteur Karel Schneider, auteur André van Zwieten en muzikale alleskunner Ronald de Haas zorgen dat de componenten gedurende de hele voorstelling in balans zijn. Zowel bij het koor, de muziekvereniging als de auteurs spat het enthousiasme er van af, van de eesrte repetitie in september tot nu, kort voor de uitvoering.

Mag je niet missen

Velen zullen het zich nog wel herinneren van Hester en de Bloemenbruiloft, de eerdere producties van de Inrichting, je krijgt zeker geen spijt als je er bij bent, hoogstens als je de aankoop te lang hebt uitgesteld en je uiteindelijk toch naast een toegangsbewijs grijpt.

Meer berichten