Logo wijksecourant.nl


Voor vele deenemers was het de eerste keer dat zij in het Waterliniemuseum zijn geweest. Foto: Zonnebloem
Voor vele deenemers was het de eerste keer dat zij in het Waterliniemuseum zijn geweest. Foto: Zonnebloem (Foto: )

Fort bij Vechten weer veroverd

Op dinsdag 15 mei reden 10 auto's met gasten en vrijwilligers via een mooie toeristische route vanaf het WoZoCo naar Bunnik. Het uitstapje van de Zonnebloem Cothen/Langbroek ging deze dag naar het Waterliniemuseum in Fort bij Vechten.

Cothen / Langbroek - Velen waren er weleens langs gereden, maar hadden het nog nooit van dichtbij gezien. Het weer was prachtig en dat was heel fijn, omdat ook buiten veel te zien was.Het Waterliniemuseum is gevestigd in Fort bij Vechten, het op één na grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Fort bij Vechten is gebouwd tussen 1867 en 1870.

Naast wisselende tijdelijke tentoonstellingen is er een vaste interactieve tentoonstelling, genaamd 'Sterk Water', over de werking van waterlinies en de rol die ze in de geschiedenis hebben gespeeld. Zo'n modderige waterbarrière tot kniehoogte was een geduchte hindernis voor de vijand. Al het zware geschut zakte erin weg…

Bij aankomst was er eerst koffie met iets lekkers erbij. Iedereen kreeg een polsbandje voor het interactieve deel van de tentoonstelling. Zo kon het verhaal beluisterd worden bij de voorwerpen. Even later toonde menigeen 'heldenmoed' in de simulator, waarin een echte parachutesprong kon worden beleefd en je d.m.v. een driedimensionale bril een mooi uitzicht had over de waterlinie. Grote hilariteit, het was net echt!!

In de tentoonstelling 'Lummelen in de Linie' liet soldaat Geert Been je ervaren hoe het was om soldaat te zijn op Fort bij Vechten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Er was geen vijand te bekennen, want Nederland was neutraal. Ook was er op dit moment een tentoonstelling over diverse vondsten uit de Romeinse tijd met voorwerpen, gevonden in onze omgeving. Dankzij het mooie weer kon er ook nog een wandeling worden gemaakt langs het oude Fort, dat daar werkelijk prachtig is gelegen. Het was een interessante en leerzame ochtend en wie kan zeggen, dat hij een 'echte' parachutesprong heeft gemaakt…?

1 reactie
Meer berichten
Shopbox