Het is druk op het water, de meeste schepen hebben een standaarduitrusting, waardoor de wedstrijd van de vletten eerlijk verloopt.
Het is druk op het water, de meeste schepen hebben een standaarduitrusting, waardoor de wedstrijd van de vletten eerlijk verloopt. (Foto: )

Admiraliteit voor de vijfde keer op de Gravenbol

De waterscouts zijn binnen Scouting Nederland verenigd in een admiraliteit per regio. De admiraliteit van de regio de drie rivieren bevolkten de Gravenbol tijdens de Pinksterdagen.

Wijk bij Duurstede - Waterscouting is een aparte tak van sport, letterlijk, want ze zijn lid van NOC*NSF en van de koepel van watersportopleidingen. Niet toevallig hebben topzeilers en leden van universitaire roeiteams hun wortels in scouting.

Kampleiding

We spreken Ernst-Jan Jacobsen die met Haidy van der Putten het kamp leidt. "Eigenlijk heeft iedere groep zijn eigen plek op het terrein en zorgen wij vooral voor de gezamenlijke faciliteiten" legt Ernst-Jan uit. We zitten op één van de drie grote schepen, die tevens verenigingslokaal zijn van een groep. Vanaf dit startschip kunnen we de zeilwedstrijd volgen. "Je kunt aan de vaantjes in de mast zien wie met elkaar strijden" geeft Haike aan. Ze was lang wedstrijdleider voordat ze naar de kampleiding over stapte. In de stuurhut komt ook Jaap Boot binnen, voorzitter van Scouting Nederland.

Zaterdag

Zaterdag waren de zeilwedstrijden voor de oudere scouts. De jongeren losten ondertussen de moord op de burgemeester op door clues te verzamelen. De zeilers konden alles uit de kast halen: om met weinig wind te zeilen is techniek de bepalende factor. En met zoveel andere schepen moet je goed opletten waar het laatste beetje wind te halen is. Op zondag en maandag werd er geroeid en gewrikt. Wrikken is een oude techniek waarmee je met een spaan achter op de boot in een wrikgat gestoken de boot voortstuwing geeft. Door Ben Blom

Meer berichten