Jos laat in haar atelier in de tuin zien hoe de mal wordt gebruikt om een beeld te maken. Onder de mal de keramiekoven waarin veel van haar werk is gebakken. FOTO: Ben Blom
Jos laat in haar atelier in de tuin zien hoe de mal wordt gebruikt om een beeld te maken. Onder de mal de keramiekoven waarin veel van haar werk is gebakken. FOTO: Ben Blom (Foto: Ben Blom)

Drie kernen atelierroute tijdens de Pinksterdagen

door Ben Blom

Op ruim vijfentwintig plaatsen in de drie kernen staan op zaterdag tot maandag ateliers open. Op deze drie dagen leggen de beeldend kunstenaars graag uit waar hun bronnen van inspiratie liggen. Ook vragen over de gebruikte technieken en materialen worden met plezier beantwoord.

Langbroek - De Wijkse Courant gaat langs bij Jos Sinninghe in Langbroek. Va\nuit haar tuin heeft ze prachtig uitzicht op een aanpalend geitenweitje. Daar ligt de inspiratie voor het keramieke beeldje dat o.a. op het maandprogramma van Dorpshuis de Toekomst staat afgebeeld.

Autodidact

Jos kan de vraag wanneer ze met keramiek begonnen is, niet beantwoorden: "ik heb het altijd gedaan, je weet van jezelf toch ook niet wanneer je bent begonnen met ademhalen?" Jos maakt keramiek en brons. Ze vindt beide technieken inspirerend, maar omdat je als kunstenaar bij brons drie verschillende gangen naar de bronsgieter hebt en het materiaal duur is, moet je daar meer voor vragen en ze gunt iedereen de mogelijkheid om beeldende kunst in huis te halen.

Raku

De afgelopen week heeft Jos met name met een tweede oven gewerkt waarin ze Raku beelden maakt. Door een uitgekiende methode van op warmen en afkoelen ontstaan hierbij barstjes in het glazuur,. die vaak zwart aftekenen. Bij dit proces is opperste concentratie nodig, niet allen bij het ontwerpen en creëren maar ook bij het bakproces en de gecontroleerde afkoeling. Jos wilde graag wat meer beelden in deze techniek tijdens de Pinksterdagen kunnen laten zien.

Essentie

In haar werk is Jos op zoek naar de essentie van de vorm die ze voor zich ziet. Vaak is de eerste blik daarvoor bepalend. Ze maakt zowel eigen werk als - steeds vaker - in opdracht. Dat kan dan een unicum zijn, waarvan slechts één exemplaar wordt gemaakt of een kleine serie waarbij ieder teamlid een eigen beeld ontvangt.

Dieren

Haar portfolio verraadt dat dieren een belangrijke inspiratiebron zijn, en dat zijn niet alleen de geitjes waar ze dagelijks op uit kijkt.

Meer berichten