Herman van Velsen
Herman van Velsen (Foto: Christi Wijnen)

Wijkse Koppen: Herman van Velsen

Elke twee weken een portret van een 'Echte Wijkse', een titel die je alleen mag voeren als je in Wijk geboren en getogen bent, of niet? Christi Wijnen uit Wijk bij Duurstede gaat op pad om Echte Wijkers te ontmoeten en ze aan u voor te stellen.
Deze week: Herman van Velsen. Op het moment dat de voordeur achter je in het slot valt verstommen de geluiden van de Veldpoortstraat en waan je jezelf in een ander tijdperk

Wijk bij Duurstede – . Het lijkt of de tijd heeft stilgestaan in het knusse huis, of eigenlijk in de knusse huizen van Herman van Velsen waarvan op nr. 13 de oude Kuipery gevestigd was. In 1936 is hij geboren in de Achterstraat, bijna om de hoek. Vader had een schildersbedrijf en het gezin was zeer muzikaal. Als dertienjarige jongen moest hij in het bedrijf aan de slag maar hij kwam er al snel achter dat zijn dromen en ambities elders lagen. Hij studeerde vervolgens o.a. een jaar de Spaanse taal in Spanje onder Franco, werkte bij een autoschadebedrijf, was lasser in de scheepsbouw, broodvisser en was een van de laatsten die in voormalig Oost-Duitsland de opleiding tot stoomlocomotief machinist volgde.
Herman vindt het 'Echte Wijkse' meer een gevoel dan iets concreets. Bladerend door oude foto's toont hij een foto van de Botermarkt zoals het pleintje tegenover de huidige Hema in de volksmond werd genoemd. 'De Gemeente wilde er nooit aan om dit officieel de Botermarkt te noemen, dat is toch wel spijtig'.

Meer berichten