Dagmar van Dijk (l) en Tiny van Os hebben zojuist de Tovertafel onthuld. FOTO: John Beringen
Dagmar van Dijk (l) en Tiny van Os hebben zojuist de Tovertafel onthuld. FOTO: John Beringen (Foto: John Beringen)

Tovertafel valt goed in de smaak

door John Beringen

Wijk bij Duurstede - Afgelopen maandag werd de zogenaamde "Tovertafel" in gebruik genomen bij het E & E Gasthuis. Een faciliteit die werkt op bijzonder geavanceerde digitale projecties waar bewoners interactief aan kunnen deelnemen.
Onder warm applaus ontdoen verzorgster Dagmar van Dijk en bewoonster Tiny van Os gezamenlijk de machine van het cadeaupapier. Dan wordt het apparaat in werking gezet. Over het tafelblad dwarrelen zeepbellen die met een "plop" uiteenspatten zodra iemand de hand daarop legt.. Eric Huizer, de man die namens de leverancier het apparaat heeft geïnstalleerd, licht de opzet nader toe: "Dementerende mensen raken gaandeweg in een isolement. Hun wereld wordt kleiner, prikkels van buiten komen niet meer aan en daardoor kunnen ze in een zware depressie geraken. De Tovertafel, die nog veel meer programma's heeft dan de zeepbellen, zorgt dat er dingen verschijnen die de aandacht weten te trekken en die plezier opleveren. Ideaal voor mensen die het niet meer kunnen opbrengen om bijvoorbeeld een krant te lezen of tv te kijken. En daarbij komt nog dat mensen ook weer wat in beweging komen want dat schiet er - heel verklaarbaar overigens - ook bij in." Het was verzorgster Dagmar van Dijk die de Tovertafel twee jaar geleden ontdekte. Ze startte een actie om geld voor de aanschaf in te zamelen. Veel Wijkse bedrijven en instellingen toonden zich buitengewoon genereus t.o.v. dit initiatief zodat de aanschaf uiteindelijk gerealiseerd kon worden. "Het is ondoenlijk om iedereen bij name te noemen," merkt ze op, "maar we kunnen gerust stellen dat Wijk aantoonbaar een heel warm hart heeft." De machine hangt voor de presentatie nog in een beugel maar zal in het gasthuis op 8 plaatsen eenvoudig te installeren zijn. Als het officiële gedeelte is afgerond, mogen bewoners en belangstellenden aan de slag met de Tovertafel. Het zorgt zichtbaar voor veel plezier bij de mensen die deelnemen. De platenspeler die naast muziek ook muzieknoten produceert, als men de hand daarover beweegt zorgt voor veel pret. "Een aanwinst" aldus Dagmar.

Eric Huizer laat namens leverancier Active Cues weten dat iedere spelmogelijkheid van de Tovertafel grondig wordt getest en aan een groot aantal voorwaarden moet voldoen. "Het mag niet te gecompliceerd zijn en moet toch uitnodigend werken en de fantasie prikkelen"

Meer berichten