Haike Blaauw
Haike Blaauw (Foto: Haike Blaauw)

Geen zee te hoog

column door Haike Blaauw

Ondanks het wisselvallige vaderlandse klimaat is het Wijkse vaarseizoen van start gegaan. Na de frisse winter met hevige sneeuwval en soms dagenlange slagregens schijnt nu de zon regelmatig door het wolkendek en gaat heel maritiem Wijk weer te water. Voor het zover is moeten vele booteigenaren nog wel even aan de slag met poetsdoeken, hogedrukspuit, antifouling, kwast en oliekan. Het leven van een schipper gaat niet eenmaal niet over rozen, voordat de zeilen gehesen kunnen worden of de schroef weer kan draaien moet men zich eerst in het zweet werken om de boel in orde te maken.

Ook op de Lunenburg en bij de watersportvereniging Rijn & Lek is het een drukte van belang, er vinden reparaties aan steigers plaats, het gras wordt gemaaid, de vlaggen gehesen en de parkeerplaats in orde gemaakt. En dan is het zover, alles wat kan drijven gaat te water want wanneer je in Wijk woont, dan heb je zeebenen. Zeilboten in alle soorten en maten, jachten, sloepen, roeiboten, sleepboten, platbodems en andersoortige pieremegoggels gaan zonder pardon het zoete nat in. In tegenstelling tot de verschillende gemeenten in de directe omgeving is Wijk bij Duurstede omgeven door water, voorwaar een luxe positie.

Niet alleen de Lek, de Kromme Rijn en het Amsterdam-Rijn kanaal maar ook de Gravenbol en het Eiland van Maurik liggen binnen direct vaarbereik. Voor schippers met meer vaartijd zijn uitstapjes naar Utrecht en de schilderachtige Vecht ook nog haalbaar in een dagdeel.

Zodra de trossen los gaan is er sprake van een soort magische omslag, van het ene op het andere moment vergeet je de dagelijkse beslommeringen en voel je je op een soort mini-vakantie. In tegenstelling tot de Loosdrechtse of Vinkeveense plassen is er in dit vaargebied gelukkig nog sprake van relatieve rust met fluitende vogels en opspringende vissen. Op de vele strandjes is nog plek genoeg om aan te leggen en te picknicken. Kortom, varen brengt geluk en zonder geluk vaart niemand wel.

Meer berichten