Foto: Ben Blom

Drie cadeautjes in theater Calypso

Theater Calypso bevestigde haar reputatie van gastvrije culturele Wijkse huiskamer aan de Markt deze week meermaals: op vrijdag 4 mei was iedereen welkom in Theater na de Markt, waar De Inrichting jaarlijks gelegenheid geeft tot verdieping na de kranslegging op de Markt. Op zondag 6 mei was er, zoals iedere eerste zondag van de maand, de Crazy Sunday Afternoon, dit keer rond de Wijkse zanger Wout Nijland. Maandag werd op initiatief van de gemeenten in de Grote Kerk de film "Agent of grace" vertoond, over de Duitse theoloog en verzetsstrijder Dietrich Bonhoeffer. De in 1906 in Wroclaw(Polen) geboren Bonhoeffer overleed kort voor het einde van de tweede wereldoorlog in het concentratiekamp in Flossenbürg. (Duitsland).

Wijk bij Duurstede - Drie keer in één week werden belangstellenden uitgenodigd in het theater aan de Markt, drie keer vrij entree. Alle keren was de zaal goed gevuld met betrokken publiek.

Dilemma

De eenakter "De liquidatie van Reinoud Marchal" is een bewerking van regisseur Karel Schneider van een artikel van (kerk)historicus Ton Gelok. Vijf acteurs, verbonden aan de Inrichting, lieten het publiek meeleven in de dilemma's waarmee het verzet in die tijd mee te maken had. Over Reinoud werd gezegd dat hij aan de Duitse bezetter adressen van onderduikers door gaf. Het Wijkse verzet kwam in een boerenschuur tot de conclusie dat hieraan een einde moest worden gemaakt. Argumenten werden uitgewisseld op het gebied van geloof, gevaar voor eigen mensen en anderen. Ook na goedkeuring van de Utrechtse illegaliteit bleven er dilemma's. Na de liquidatie aan de grens van Woudenberg bij de Leersumse plassen werd aangegeven dat niet de schutter, maar de gezamenlijke beslissing bepalend was geweest.

Crazy Sunday Afternoon

Bij een groeiende groep theaterliefhebbers is bekend dat theater Calypso elke eerste zondag van de maand vanaf 15:30 aandacht besteed wordt aan de cultuur in Wijk. Bij binnenkomst word je in de lounge welkom geheten door DJ Hans, die door draait, in de grote zaal zijn er maandelijks andere verassingen. Zondag was dat Wout Nijland met begeleiding van multi-instrumentalist Harry Jekel. Het werd een zomers boeket van Franse en Nederlandse chansons. Het publiek dat in de pauze nog even met een drankje in de zon had genoten, kwam ondanks de aanlokkelijke terrasjes vrijwel in zijn geheel terug, waar ze nog voor de aangekondigde sing-along konden genieten van de Driebergse Hans Sommer, die twee songs van Jim Reeves ten gehore bracht.

Agent of Grace

Dietrich Bonhoeffer reisde in 1939 naar Amerika. Terwijl theoloog daar was, had hij het gevoel zijn geloofs- en landgenoten in de steek te laten. Hij reisde terug en liet zich door zijn zwager Hans overtuigen om als dubbelspion bij de Abwehr te gaan. Ook daar waren dilemma's, waarna hij concludeerde: je kunt beter slecht doen dat slecht zijn.

Meer berichten