Anouk en Esra hebben vorige week maandag met vrienden en bekenden hun samenlevingscontract in de Pronckheer gevierd. Het paar kwam tot verrassing van hun gasten in een Canadese kano op deze locatie aan.
Anouk en Esra hebben vorige week maandag met vrienden en bekenden hun samenlevingscontract in de Pronckheer gevierd. Het paar kwam tot verrassing van hun gasten in een Canadese kano op deze locatie aan. (Foto: Ben Blom)

Zomer: kano's op de Kromme Rijn

De eerste zonnige dagen hebben het seizoen geopend: op terrasjes in de binnenstad werd het weer gezellig druk en in de straatjes zag je bezoekers genieten van de overblijfselen van onze rijke historie. Naast de gezellige horeca, galleries, kasteel en museum is er ook in het buitengebied volop te genieten. Een belangrijke magneet vormt daar de Kromme Rijn met op beide oevers attractieve fiets- en wandelpaden en bezienswaardige gebouwen.

door Ben Blom

Wijk bij Duurstede - Het kanoseizoen is weer begonnen en de Pronckheer is een mooi uitgangspunt. De uitbaters hebben een kanotocht uitgezet van ca. drie uur. Via de Kromme Rijn (stroomopwaarts) rechtsaf de Cothergrift naar Langbroek kom je op de Langbroekse Wetering bij Boer Verkerk, een rustpunt waar het in de boomgaard goed toeven is. Er is een wandelroute die ook hier langskomt, bijvoorbeeld voor een gezelschap waar een deel liever wandelt dan met de kano gaat. Op verzoek kan de tocht op verschillende manieren gecombineerd worden met het kennismaken met de streekproducten van het Kromme Rijngebied. In de directe omgeving bloeit de bloesem van kers, appel en peer en ligt het kersenmuseum. Vanaf half juni worden in de naastgelegen hoogstam kersenboomgaard gedurende acht weken enkele van de 45 kersenrassen verkocht.

Pronckheer

De Pronckheer is na bijna 25 jaar gestopt als à la carte restaurant en heeft zich nu gespecialiseerd als restaurant voor gezelschappen en heeft regelmatig thema-avonden. De komende tijd bijvoorbeeld asperges, reebok en rivierkreeftjes en in de zomer gevogelte als duif en eend. Veel van de aandacht gaat nu uit naar de destilleerderij waar naast fruit uit de directe omgeving sinds vorige jaar ook wordt gewerkt met destillaat uit bier. Voor gezelschappen is het mogelijk de destilleerderij te bezoeken en te genieten van een proeverij. Op 20 mei (eerste Pinksterdag) wordt een kanotocht georganiseerd in samenwerking met Daniëlle Berghmans van De Natuurkok met het thema wildpluk, dus veel oog voor de kruiden en bloemen aan de waterkant.

Wandelen

Ook wandelaars kunnen kiezen: de drie kernen wandeling, de klompenpaden en delen van het streekpad Utrecht of het Kromme Rijnpad dat van de Dom in Utrecht tot de Wijkse Grote Kerk voert. De VVV heeft wandel- en fietsroutes beschrijvingen en organiseert voor bewoners en bezoekers stadswandelingen om de verhalen over de leukste plekjes te ontdekken. Amerikanen zijn vaak zwaar onder de indruk wat aanwezig is van vóór 1492 (het jaar dat Columbus verdwaalde).

Meer berichten

Shopbox