Jade van der Lelie: "Dolblij met overwinning en de gang naar het EK in Frankrijk" FOTO: John Beringen
Jade van der Lelie: "Dolblij met overwinning en de gang naar het EK in Frankrijk" FOTO: John Beringen (Foto: John Beringen)

Jade schreeuwt gouden meeuw

Wat aanvankelijk een 1 aprilgrap leek, bleek echter een serieus evenement te zijn: meeuwenschreeuwen; oftewel: het geluid van een meeuw nadoen. Overgewaaid uit België vond afgelopen zaterdagavond het Nederlands kampioenschap van deze nieuwe activiteit plaats in het Dorpshuis.

door John Beringen

COTHEN – Toen bekend werd dat het Nederlands kampioenschap meeuwenschreeuwen in Cothen plaats zou vinden, werd Cothen op de kaart gezet door de massale belangstelling van vrijwel alle media. Ook op de avond zelf was de landelijke media rijkelijk vertegenwoordigd, o.a. door Edward van Cuilenborg die het geheel filmde voor Studio Sport. Aanvankelijk hadden zich vijf deelnemers aangemeld. Eén had zich echter teruggetrokken en twee andere personen waren verhinderd zodat er slechts twee mensen waren die het tegen elkaar op mochten nemen: Basje van de Oever uit Eindhoven en Jade van de Lelie uit Arnhem. "Doe uw ogen dicht en waan u op het strand op een vroege ochtend" luidde het advies aan de aanwezigen. Basje produceerde heel natuurgetrouw en vol overgave het fluitende geluid dat zo karakteristiek is voor de zeemeeuwen terwijl Jade juist weer het indringende gekrijs te berde bracht. De jury was er snel uit: Jade mocht "De gouden meeuw" in ontvangst nemen. "Dit was ongeveer het geluid dat ik maakte, vlak na mijn geboorte," laat ze weten. "Nooit gedacht dat ik daar nog eens beroemd mee zou worden." Behalve dat ze door haar overwinning een Bekende Nederlander is geworden, mag ze volgend jaar meedoen aan het Europese kampioenschap meeuwenschreeuwen dat in Frankrijk wordt georganiseerd.

Meer berichten