Foto: Anton Rekké

Hemelwater liever niet in het riool

door Anton Rekké

Wijk bij Duurstede - "Regenwater wegspoelen in het riool is zonde": vind ook Hans Marchal die tijd vrijmaakte om te wijzen op deze vorm van duurzaamheid. "Het is een van de vele dingen die je thuis kunt verbeteren voor een duurzamer miljeu. Het is fijn dat eindelijk breed in de samenleving en ook politiek, het begint te dagen dat we zuinig met onze aarde moeten omgaan".

Het afkoppelen van de dakgoot naar het riool is duurzaam en eenvoudig te realiseren. Het water van je dak in de tuin laten vloeien heeft een aantal voordelen. Allereerst wordt de rioolzuivering ontlast van onnodig te verwerken regenwater en dat bespaart energie. Het grondwaterpeil rond het huis stijgt zodat er zomers niet of minder hoeft te worden gesproeid. Door de afkoppeling te combineren met een regenwater opslag, beschik je altijd over voldoende water in je tuin.

Voor je begint...

Er moet wel met een aantal dingen rekening worden gehouden. De ene tuin is de andere niet, heb je veel klei in je tuin dan zijn (eenvoudige) maatregelen nodig om het water snel in de bodem te laten wegzakken. Ook is de aansluiting van hemelwater op het riool niet bij alle woningen gelijk. Denk aan ontluchting via het toilet met de bijbehorende ongemakken van een vieze lucht en omhoogkomend water. Dus, heb je een stankslot (zwanenhals) nodig voor be- en ontluchting? Info via André Vervoort, afdeling Beheer, postbus 83, 3690 BB Wijk bij Duurstede

Meer berichten