Bernard Baakman(r), coördinator in de Utrechtse Heuvelrug deelt  ervaringen uit zijn afdeling met Rob Venselaar (m) en Joop van Ditmarsch(l), beide bestuursleden van de Wijkse afdeling i.o..
Bernard Baakman(r), coördinator in de Utrechtse Heuvelrug deelt ervaringen uit zijn afdeling met Rob Venselaar (m) en Joop van Ditmarsch(l), beide bestuursleden van de Wijkse afdeling i.o.. (Foto: Ben Blom)

SchuldHulpMaatje start in Wijk

De succesvolle vrijwilligersorganisatie gaat ook in Wijk starten. Vanuit de landelijke cijfers is de verwachting dat in de drie kernen van Wijk bij Duurstede zo'n veertig gezinnen problemen met financiën hebben en daar zelf niet makkelijk uit kunnen komen. SchuldHulpMaatje komt er om deze gezinnen te helpen om de schulden op te ruimen en schuldvrij te blijven.

door Ben Blom

Wijk bij Duurstede - De stichting SchuldHulpMaatje Wijk bij Duurstede, een initiatief van het Beraad van Kerken, zal vanaf september 2018 actief Wijkenaren gaan ondersteunen. Hiervoor worden zo'n tien maatjes opgeleid in april en mei. Een eerste oproep heeft al wat reacties opgeleverd, maar om de groep in een juiste balans en grootte te brengen, zijn er nog wat maatjes welkom.

Belastingformulier

Van de maatjes wordt geen hoogstaande administratieve kennis en vaardigheden verwacht, het voldoet dat je je belastingformulier zelf kunt invullen vertelt Bernard Baakman, coördinator in de Utrechtse Heuvelrug waar SchuldHulpMaatje al jaren actief is. Rob Verselaar van het Wijkse bestuur vult aan "je moet er voldoening in vinden om vanuit een schoenendoos vol met bonnetjes, een overzicht te maken zodat de financiële situatie weer helder is". In de opleiding in april en mei, wordt een aankomend maatje wegwijs gemaakt in relevante regelgeving en bouwt h/zij een netwerk op waar vragen gesteld kunnen worden. Maandelijks worden ze door de coördinator bijgepraat en wisselen ze onderling uit wat wél en wat minder goed werkt.

Verscheiden

Het team van maatjes beoogt net zo'n verscheiden te zijn als de gezinnen of personen die worden geholpen. Vaak hebben er ingrijpende veranderingen plaats gehad, waardoor de maand heel veel meer dagen krijgt dan het budget dat voorhanden is. Een scheiding kan aanleiding zijn, werkzaamheden die gestopt zijn of onbekendheid met de Nederlandse regelgeving. Het kan twintigers overkomen of later op het levenspad komen. De eerste aanmeldingen vertegenwoordigen al diverse leeftijdsgroepen.

Trend

In de voorbereiding heeft Joop van Ditmarsch, de Wijkse secretaris ook positieve trends ontdekt: dankzij informatie op websites en in bladen melden mensen zich soms eerder aan, waardoor de financiële problemen niet zo uitgroeien en hulp tot sneller resultaat kan leiden. Hij hoorde van ervaren maatjes dat het veel voldoening geeft en hele nieuwe kanten van de samenleving leert kennen. "Wij maken het verschil" en daar gaat het om.

Meer berichten