Het vaartje achter de Margrietlaan werd een echte curlingbaan. Roan Smit (linksvoor) als ijsmeester en Adrie (op de kant... met trommeltje drop) zorgde voor de fluitketels. FOTO: John Beringen
Het vaartje achter de Margrietlaan werd een echte curlingbaan. Roan Smit (linksvoor) als ijsmeester en Adrie (op de kant... met trommeltje drop) zorgde voor de fluitketels. FOTO: John Beringen (Foto: John Beringen)

IJspret met oude fluitketels

Als Koning Winter meewerkt, is er allerhande ijspret mogelijk. Men denke o.a. aan sneeuwpoppen, glijbanen, sneeuwbalgevechten, sleetje rijden en schaatsen. Maar in Langbroek is een extra activiteit toegevoegd aan deze jolijt: curling; hoewel e.e.a. ietwat geïmproviseerd is, maakt het de pret er niet minder om. 'Junior-ijsmeester' Roan Smit vertelt er meer over.

door John Beringen

Langbroek - Het is een vrolijke boel op de dichtgevroren vaart die achter de Margrietlaan loopt. Een aantal kinderen schaatst, maar de meesten zitten langs de kant en kijken belangstellend toe hoe een ander ploegje curling speelt.

Curling is een spel waarin zware stenen door middel van een zwaai over het ijs worden geschoven, in de richting van een bepaald punt. Als de steen vaart dreigt te verliezen, wordt er vlak voor de steen in het af te leggen traject driftig geveegd teneinde het oppervlak nog wat gladder te maken. De kinderen spelen echter niet met stenen, maar met fluitketels…

Dat was weer een idee van Adrie, die pal aan de vaart woont. Ze had het ooit op televisie gezien en had zodoende, voor dit doel, fluitketels verzameld. Roan Smit: "Wij kennen Adrie al lang omdat wij altijd oud papier naar haar toe brengen dat zij inzamelt voor de kerk in Overlangbroek. En dan krijgen wij altijd dropjes of een koekje van haar."

Eén van de andere kinderen verklaart giechelend dat Adrie een soort 'tweede oma' voor hen is. Roan had het weer nauwlettend in de gaten gehouden toen de vorst intrad. Gretig inspecteerde hij regelmatig het ijs. Liggend op het oppervlak, om niet teveel druk te genereren, probeerde hij de stevigheid uit. Waar het begon te kraken, legde hij een lint neer dat iedere dag weer wat verder opgeschoven kon worden. Totdat het ijs honderd procent betrouwbaar was.

"En toen kwam Adrie met de mededeling dat ze wat leuks voor ons had," zegt hij terwijl hij op de fluitketels wijst. Met dat hij het zegt, komt hij in beweging. "Kijk, zo gaat het." Met wat ooit een paraplu was, geeft een andere jongen de ketel een flinke zet. Roan gaat met een bezem aan de gang en loopt voor de glijdende ketel uit, onderwijl fanatiek vegend. "Het gaat goed," zegt hij over zijn schouder, "het baantje is lekker glad."
Behalve de kinderen die aan de kant zitten, staan er verderop ook wat ouders die het geheel geamuseerd bekijken.

"Er was geen gewichtig comité of een dure club heren voor nodig om dit te realiseren," luidt het algemene commentaar. "Gewoon een leuk idee en kinderen die hun fantasie laten werken."
Het spel wordt even onderbroken omdat Adrie verschijnt met een trommeltje drop waar alle kinderen even wat uit mogen pakken.
Als ze dit gedaan hebben, hervatten ze opgewekt hun spel.

Meer berichten