Bernhard Touwen, de dirigent van het Wijks Vocaal. FOTO: Jan Harryvan
Bernhard Touwen, de dirigent van het Wijks Vocaal. FOTO: Jan Harryvan

Concert Wijks Vocaal: 'Er is meer dan Bach…'

In deze weken waarin op tal van plaatsen Bachs Mattheüs-Passion klinkt, kiest het Wijks Vocaal voor minder bekende passiemuziek. Net als voor het Kerstconcert is ook nu ook gekozen voor zangstukken uit verschillende periodes van de muziekgeschiedenis om de concertbezoeker te laten proeven hoe prachtig de lijdensgeschiedenis de eeuwen door op muziek is gezet. Voor de pauze horen we composities van Duitse bodem, na de pauze gaat alle aandacht uit naar het oratorium 'Les sept parole du Christ' van de franse componist Theodore Dubois.

Wijk bij duurstede - 'Het verhaal van lijden, sterven en opstaan van Christus heeft door zijn rijkdom componisten van alle tijden geïnspireerd tot het maken van muziek,' aldus de dirigent van het Wijks Vocaal, Bernhard Touwen. 'Je ziet niet alleen in de natuur hoe de levenskracht het telkens weer wint van de dood, maar ook in het leven van mensen: geloof en vertrouwen spelen daar een centrale rol. Als je moet vechten tegen vijandige omstandigheden, als alles duister is, dan kom je er zonder hoop niet uit. En liefde natuurlijk!'

'We hebben voor dit concert werken gekozen van minder bekende componisten als Rheinberger en Dubois. Ze horen beiden thuis in de romantiek en waren experts in die stijl: veel drama, expressie en emotie. Tegelijk verstonden ze de kunst om hun muziek zingbaar en speelbaar te houden voor niet-professionele zangers en musici. Het op muziek zetten van de laatste woorden van Christus was niet nieuw. Dat hadden componisten als Schütz, Haydn en Franck ook gedaan, maar Dubois toonzet die woorden op zijn eigen manier, met op de achtergrond de ontroostbare moeder (Maria), die haar kind verliest.

Samen met werken van Heinrich Schütz en Johann Michaël Bach is het een afwisselend en kleurrijk programma geworden, waarin woede, verdriet, medelijden, berusting en hoop allemaal aan bod komen. Heerlijk dus om met het Wijks Vocaal te werken aan een uitvoering van hun werken.

De solisten, een sopraan, een tenor en een bariton, zijn alle drie masterstudenten aan het conservatorium van Tilburg. Voor hen is dit concert een prachtige kans om hun talent te ontwikkelen en te laten zien wat ze waard zijn. Niek van der Mey is organist, pianist en vaste repetitor van verschillende koren. Hij heeft een rijke ervaring in het samenspelen met orkesten en neemt zowel de orgel- als de pianopartijen voor zijn rekening.' Het concert is zaterdag 17 maart om 20.00 uur in de Rooms-Katholieke Kerk aan de Kloosterleuterstraat. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de VVV en voor zover nog beschikbaar aan de zaal. www.wijksvocaal.nl

Meer berichten