Ketelmuziek

Column door Haike Blaauw

Op 21 maart is het weer zover, dan mag heel Nederland een nieuwe gemeenteraad kiezen. Deze groep gekozen volksvertegenwoordigers controleren de burgemeester en wethouders. In de aanloop naar deze verkiezingen ontwaken alle politieke partijen uit hun publicitaire winterslaap, als krokussen in de prille lentezon schieten ambitieuze lokale bestuurders plotsklaps uit de koude grond. Jarenlang is er, buiten het gemeentehuis, vrijwel niets vernomen van deze mensen maar in aanloop naar de verkiezingen verrichten ze hun rituele paringsdans in de hoop op eeuwige roem in de dorpspolitiek.

Plotseling verschijnen er columns in de Wijkse Courant over meer blauw op straat, het opruimen van die spuuglelijke modderschuit bij de haven, plannen voor uitbreiding van de sociale woningbouw, de Gravenbol gratis, het kan allemaal niet op. Op social media lopen vervolgens alle tegenstanders zonder enige nuance te hoop tegen deze plannen en beschimpen ze de betrokken politieke partijen dat het een lieve lust is. Vroeger werden deze onderwerpen bij de bakker, de slager of in de kroeg besproken, nu gaat mensen die elkaar nog nooit hebben ontmoet helemaal los achter hun moderne typemachine.

Omdat alle leeftijdsgroepen en achtergronden gebruik maken van alle beschikbare platform zijn de reacties vaak talrijk en behoorlijk heftig. Wanneer je dit allemaal leest vraag je je af waarom iemand in hemelsnaam gemeenteraadslid zou willen zijn. Een van de redenen zou kunnen zijn dat je iets voor je woonplaats zou willen doen, je bent van mening dat het anders en beter kan. Ook zijn er natuurlijk mensen die het doen omdat het goed staat op het CV of omdat ze vroeger nooit tot klassevertegenwoordiger zijn gekozen.

De grap is dat deze laatste categorie zich vaak als fractievoorzitter opwerpt maar ook dan, net als destijds op school, kansloos blijkt voor deze positie. Het is mooi dat er nog steeds mensen zijn dit het als een eer beschouwen om dit werk te doen, zonder gemeenteraadsleden geen lokale politiek. Wel zou het goed zijn om ook na de verkiezingen de publiciteit te blijven zoeken met berichten over behaalde resultaten want dat is toch waarom de kiezer voor de een of ander heeft gekozen, alleen dan blijft verkiezingsretoriek geen ketelmuziek.

Meer berichten