Vrijwilliger Max geeft de collectie bijzondere poppen aandacht voordat de deuren openen. FOTO: Ben Blom
Vrijwilliger Max geeft de collectie bijzondere poppen aandacht voordat de deuren openen. FOTO: Ben Blom (Foto: Ben Blom)

Nogges maakt Wijk meer Duurzaam

In maart 2007 startte Suleika Bouma de tweedehandswinkel Nogges. De opbrengsten van Nogges maakte het voor Wijkse scholen mogelijk iets extra's te doen. De inwoners van Wijk wisten Nogges al heel snel te vinden en de vrijwilligers hebben heel wat producten een tweede leven bezorgd.

door Ben Blom

Wijk bij Duurstede - Na een tussenperiode is Dirk de Jong al weer ruim twee jaar bedrijfsleider van Nogges. Op maandag is de winkel gesloten, in die tijd wordt er hard achter de schermen gewerkt. Zo worden de nieuw binnengekomen boeken beoordeeld, gewaardeerd en in de verkoopkasten op een vindbare plek geplaatst.

Nieuw bestuur

Tussen de bedrijven door praten we met Dirk en bestuurssecretaris Willem van Lon, net als voorzitter Jos Soons ook bekend van Wijk nog Leuker. Ze spreken met veel enthousiasme over de vrijwilligers. Daar blijkt veel talent onder te zitten. En bij Nogges krijgen ze de kans om dat verder te ontwikkelen. Zo bleek een nieuwe Wijkenaar in zijn geboorteland Syrië als coupeur/kleermaker gewerkt te hebben. Hij zet zich nu in om kleding uit de winkel op maat te maken voor de clientèle. Ook meubels kunnen een nieuwe uitstraling krijgen door de meubelgroep, die op deze manier van een serieproduct een unicum maakt, een meubelstuk dat in geen ander huishouden is te vinden.

Pareltjes

Terwijl we praten, komen er twee prachtige oude gezichten op Wijk langs. Het is niet bekend of dat kleurenlitho's zijn, steendruk of ingekleurde foto's. In ieder geval bijzondere stukken waar een kenner even naar moet kijken. Dirk en Willem zijn blij dat Nogges een plek in een winkelstraat heeft gevonden. Ze zijn samen druk de opening op 16 maart voor te bereiden. Zo komt het idee langs om genodigden te vragen iets voor de winkel mee te nemen i.p.v. een bloemetje of fles. Dirk merkt dat de winkel steeds meer het karakter van een ontmoetingsplek krijgt. Hij wil een koffie- en theehoek gaan maken onder het mom "Baklava ontmoet appeltaart"

Meer berichten