Foto: Caroline van Kappel

HALBE WAARHEDEN

Door Caroline van Kappel

Op televisie zag ik de net afgetreden minister Halbe Zijlstra de pers te woord staan. (Onvolprezen pers die de leugen uiteindelijk heeft ingehaald) Halbe zei op TV: "Ik zeg altijd tegen mijn zoontje dat hij nooit mag liegen, hij kan nu aan mij zien waarom niet".

Daarmee viel hij opnieuw door de mand. Zijn boodschap is dus dat je niet moet liegen, omdat dat je verschrikkelijk op kan breken. Terwijl de boodschap zou moeten zijn -dat weet elke ouder- je moet niet liegen, omdat je dan niet eerlijk bent. Punt. Kwestie van integriteit (stokpaardje van de VVD), moraal en fundamentele ethiek.

Zijlstra heeft jaren doorgelogen, en kwam er mee weg. Gewetenloos. Tot meerdere glorie van alleen zichzelf. Al egotrippend ging hij moeiteloos voorbij aan zijn eigen valse voorstelling van zaken, die hij ook nog aanwendde om een politiek incorrecte mythe te creëren over de geopolitieke aspiraties van Rusland.

"Dat maakt het een stuk makkelijker om de gaskraan verder open
te draaien"

Hij heeft niet alleen gelogen over zijn aanwezigheid bij een bijeenkomst (hij beschreef zelfs het zaaltje waarin hij niet zat), hij heeft op die leugen voortgeborduurd en Poetin woorden in de mond gelegd die hij niet gezegd heeft.

Daarmee doelbewust een beeld neerzettend van een oorlogszuchtig Rusland, overlopend van expansiedrift met als doel een "Groot-Rusland". Die Ruslandfobie zat tussen zijn eigen oren en hij zette zijn leugen graag in als rechtvaardiging daarvan. Hij had het Poetin zelf horen zeggen. Niet dus. En zijn bron, die wel bij de Russische bijeenkomst aanwezig was geweest, had het ook niet gehoord. Halbe probeerde ermee de Nederlandse politieke koers ten aanzien van Rusland te beïnvloeden. Hij gebruikte het bijvoorbeeld als argument om de stijging van defensie-uitgaven te bepleiten. Dat heet volksverlakkerij. En dat voor een minister met een jarenlange staat van dienst!

In 2010 zei hij als minister van onder andere Cultuur, blij te zijn dat hij volstrekt geen verstand had van Cultuur, dat maakte het snijden erin een stuk makkelijker. De Cultuursector heeft het gemerkt en zal het nooit vergeten. Stel je voor dat minister Wiebes zou zeggen: ik heb geen verstand van aardbevingen, dus dat maakt het een stuk makkelijker om de gaskraan in Groningen verder open te draaien. Toen al gaf de instelling van Halbe Zijlstra te denken, diplomatiek was hij nooit. En toch werd hij tot verbazing van vriend en vijand, minister van Buitenlandse Zaken, wederom op voordracht van premier Rutte. Goed dat het voorbij is: beter ten Halbe gekeerd dan ten hele gedwaald…

Meer berichten