Foto: de Bibliotheek Z-O-U-T

Zou de tijger wakker worden?

Donderdag 1 februari waren (bijna) alle peuters van kinderopvang Partou in Cothen op het verjaardagsfeest van Tijger in de Bibliotheek van Wijk bij Duurstede. Dit voorleesfeest werd georganiseerd in het kader van de Nationale Voorleesdagen.

Wijk bij duurstede - Het boek Ssst! De tijger slaapt stond tijdens deze tiendaagse centraal. Het verhaal werd voorgelezen en er werd geoefend met gebaren. En een feest is pas een feest wanneer er wordt gezongen en gedanst. Het feestje werd afgesloten met een beker limonade.

Partou Cothen en de Bibliotheek Z-O-U-T hebben sinds 2016 een samenwerkingsovereenkomst ‘Boekstart in de Kinderopvang’. Boekstart is een leesbevorderingsprogramma voor kinderen van 0 tot 4 jaar. De doelstelling is kinderen, hun ouders en pedagogisch medewerkers intensief in aanraking te brengen met boeken. BoekStart gaat uit van de gedachte dat kinderen die al op jonge leeftijd in aanraking komen met boeken een voorsprong (op school) ontwikkelen waar ze hun hele leven voordeel van hebben.

De eerste jaren richtte Boekstart zich op consultatiebureaus

0-2 jaar

, waarbij de ouders een uitnodiging kregen om bij de bibliotheek een koffertje op te halen met daarin een startpakket voor de beginnende voorlezer. Omdat de aanpak een succes bleek richt het project zich nu ook op kinderdagverblijven. Partou is de eerste kinderopvanginstelling die deze samenwerking met de Bibliotheek Z-O-U-T is aangegaan. Bij Partou Cothen zijn twee pedagogisch medewerkers geschoold tot leescoördinator. Zij hebben binnen de organisatie de rol om het

interactief

voorlezen en de voorleesactiviteiten structureel in te bedden in de jaarplanning. Alle pedagogisch medewerkers zijn geschoold in interactief voorlezen. Jaarlijks worden er bijscholingsbijeenkomsten georganiseerd om nieuwe ontwikkelingen onder de aandacht te brengen.

Meer berichten