Foto: Caroline van Kappel

Storm in Thorn

Kranttekening door Caroline van Kappel

Ze stond ons al op te wachten , de eigenaresse van "onze" B&B in hartje Thorn: een schilderachtig, wit dorpje in Midden Limburg. De B&B en haar huisje lagen op een klein erfje achter een gietijzeren hek.

Sprookjesachtig: het huisje van de heks uit Hans & Grietje. Ik had haar één keer eerder ontmoet, toen ik met een vriendin een beeldje dat ik "besteld" had (een geitenbokje), ging ophalen. We waren de hele middag bij haar blijven hangen. Ze is namelijk niet van de gereserveerde kennismakingen, of van het voorzichtig aftasten.

Ze sprong meteen in het diepe en wij sprongen mee. Vanaf het moment dat we door de glas-in-looddeuren het sprookje instapten, waren we betoverd. Toen we uren later weer naar buiten stapten, hadden we onze levens doorgenomen, de hoogte- en de dieptepunten, onze harten aan elkaar gewarmd, gelachen en gehuild. Helemaal rozig waren we huiswaarts gegaan, waar we nog even nagloeiden.

"We stormden
het atelier in"


Deze keer, een maand later, had ik met een andere vriendin haar B&B gereserveerd en we hadden afgesproken om 's morgens meteen een keramiekles te volgen, bij dezelfde docent als waar mijn geitenbokje was ontstaan. Daartoe trotseerden wij de zwaarste storm sinds jaren om precies op tijd te arriveren.

Terwijl we gedrieën haastig door het uitgestorven Thorn naar het cursusadres liepen, werden we letterlijk zowat van het dorpsplein afgeblazen. We stormden het atelier in, waar vijf andere –vaste- cursisten al druk doende waren met hun creaties in uiteenlopende stadia van wording.

Vier Thornse vrouwen, van middelbare leeftijd en één man, die aan een carnavalsmuts voor volgend jaar werkte. (voor dit jaar was het al te laat). Een andere cursist maakte een "valse" kat voor haar kleindochter, omdat die van haar eigen dochter geen echte kreeg.

We kregen een krukje, een grote bonk klei en drie uur de tijd. Mijn eerste keer. Het werd een haas in foetushouding. 's Middags liepen we weer terug naar het huis annex B&B van onze gastvrouw. Daar verraste ze ons met heerlijke uiensoep, wijn en kleurrijke verhalen.

Uren later kwam haar vriend thuis van zijn werk en schoof aan. Gierend van het lachen vertelde zij dat hij net gepromoveerd was tot manager. "En hij is zo dyslectisch als wat", terwijl de tranen haar over de wangen stroomden. Bij hem ook.

Tot laat in de avond hebben ze voor ons gezongen en muziek gemaakt. Hij op de gitaar en zij op de trekharmonica. Van booking.com kreeg haar B&B een 9,7. Niet genoeg!

Meer berichten