Maria van Beek in gesprek met Ed van Proosdij van de Voedselbank. Een team van vrijwilligers staat klaar voor de inventarisatie.
Maria van Beek in gesprek met Ed van Proosdij van de Voedselbank. Een team van vrijwilligers staat klaar voor de inventarisatie. (Foto: Ben Blom)

Eigenaar Jumbo doneert levensmiddelen aan Voedselbank

De zinloze plofkraak in Wijk dondert nog na in het hele land. De plofkraak bij Jumbo heeft veel schade opgeleverd voor de winkeliers in de Heul. Net als eerdere pogingen heeft het voor de daders niets opgeleverd. Het zou ook in dit gilde zo langzamerhand toch wel bekend moeten zijn hoe kansloos deze acties zijn.

Wijk bij Duurstede - Het winkelcentrum is stil als wij arriveren. Maar alle winkels m.u.v. de Jumbo en de Mitra zijn gewoon geopend. We spreken Theo en Maria van Beek, de eigenaren van de Jumbo. Ze vertellen dat na zo'n calamiteit draaiboeken uit de kast komen. Zo zagen ze zaterdag goed vlees in een container gegooid worden.

Goed voedsel mag je niet zomaar weg gooien

Mijn maag draaide zich om, vertelde Maria. 'We zitten 34 jaar in dit vak en dan zie je goed voedsel, waar mensen plezier van konden hebben, vernietigd worden. Daar kan ik niet tegen." Op dat moment was het besluit geboren om voor de voorraad zo'n goed mogelijke bestemming te vinden. Lopend door het pand zien we stellingen met onaangeraakte levensmiddelen staan. Goede spullen met soms een dun laagje stof. Midden in de drukte van gesprekken met aannemers, verzekeraars en anderen die net als zij getroffen zijn, maakt Maria tijd om contact te zoeken met de Voedselbank.

Nieuwe bus

De voedselbank had juist een oude bus buiten bedrijf gesteld. Gelukkig konden ze al wel al over de nieuwe bus beschikken om de voorraad bij de Jumbo op te halen. Na overleg met Maria van Beek heeft het team vrijwilligers van de Voedselbank een inventarisatie gemaakt welke levensmiddelen het beste toepasbaar zijn voor uitgifte. Daarna werden de hondjes, zoals de plankjes met wielen genoemd worden, uit de koelbus gehaald en werden de trays vol geladen met levensmiddelen.

Hard gewerkt

Ook in andere delen van het pand wordt hard gewerkt. De inspectie is inmiddels geweest. De muur naar de naastgelegen slijterij is zo goed als verdwenen. Er zijn technici bezig met de rolluiken die ontzet zijn, er wordt puin geruimd. Vanaf maandag is het de bedoeling dat er al weer gewerkt gaat worden aan de opbouw.

Nieuwe eigenaar

Zoals bekend is Lidl sinds kort de nieuwe eigenaar van het winkelcentrum. Bij zo'n ingrijpende situatie na een plofkraak lijkt het logisch dat de nieuwe huisbaas even zijn gezicht laat zien en bij de geschrokken ondernemers polshoogte komt nemen. Als we daarnaar vragen blijft het stil.

Meer berichten