Iedere twee weken (oneven weken)  kunt u binnenlopen in de bibliotheek van Wijk Bij Duurstede voor de cursus.
Iedere twee weken (oneven weken) kunt u binnenlopen in de bibliotheek van Wijk Bij Duurstede voor de cursus. (Foto: Mitch Huisman)

Iedereen kan leren internetten

Binnen het leercentrum Stichting Binding bevinden zich vrijwillige docenten die het geweldig vinden om anderen de digitale wereld te laten ontdekken. Dit doen zij op meerdere niveaus. Vanaf het ontdekken wat een computer is, tot het kom maar bij de inloop en we zien wel met welk probleem iemand met de computer zit. Ook kan iedereen bellen naar een centraal telefoonnummer zodat de vrijwillige pc dokter thuis komt.

Wijk bij Duurstede - Vorig jaar oktober is Stichting Binding gestart met een nieuw programma: 'Cursus voor mensen met weinig tot geen kennis van computers en internet'. Deze is bedoeld voor de senioren die nog geen idee hebben hoe leuk internetten, chatten en mailen kan zijn. De jongste deelneemster was 46 jaar en de oudste 76 jaar.

Unaniem

De reacties van de deelnemers waren aan het einde unaniem: 'we willen een vervolg op deze cursus'. En op hun verzoek gaat die dan ook komen. Monique: 'Voor mij was het computeren bij gunst van de buurvrouw. Ik raakte namelijk van slag als ik al die schermen zelf moest doorwerken. En dan dacht ik, laat maar zitten. Monique kent ook veel vrouwen die computer dingen uit handen geven aan hun man. Eens per 14 dagen de cursus bijwonen is prettig. Dan kan ik tussendoor nog andere afspraken plannen. Door de cursus vind ik de computer nu leuk. En kan ik zelf zo ongemerkt de hele dag hiermee bezig zijn'.

Greet: 'Eigenlijk ben ik voor de gezelligheid meegegaan met een vriendin. Zij had een laptop thuis staan, waar zij helemaal niets mee deed. En uit zichzelf zou zij nooit naar de cursus zijn gegaan. Mijn man deed vroeger alles op de computer. Na zijn overlijden heb ik besloten om er spelletjes op te doen. Onze dochter komt iedere keer met een schijf met spelletjes. Deze zet zij dan op de computer. En eigenlijk wil ik ook best wat erbij leren van het computeren. En dan is het oefenprogramma, dat we thuis kunnen gebruiken, ideaal'. Marinelle: De vrijwilligers van het leercentrum nemen echt de tijd voor je. Geen enkele vraag is raar'.

Hennie: 'De laptop had ik eigenlijk voor de kleinkinderen aangeschaft. Die zijn inmiddels wat groter en doen er niets meer op. Hennie miste de contacten met het line dance groepje uit leerdam. Deze wil ze weer via de computer opstarten. Meedoen was helaas geen optie meer door de COPD. Vroeger was mijn computergebruik via voorgeprogrammeerde programma's. We hadden een zaak en dan hoefde ik alleen in te kloffen en rekeningen uit te draaien. Alles is wel in de loop der jaren veranderd'.

Marinelle: 'Ik werk sinds kort op een computer op mijn werk. Eerst ben ik thuis gebleven voor de kinderen. Toen zij ouder werden ben ik weer gaan werken. Natuurlijk zou ik aan hen of aan mijn man kunnen vragen hoe het een of ander werkt. Maar dat wordt dan zo snel uitgelegd, dat je het niet opneemt. De vrijwilligers van het leercentrum nemen echt de tijd voor je. Geen enkele vraag is raar'.

Meer berichten