Coos van den Hoek staat voor de Vikinghal met een Vikingschip met drakenkop. De originele Osebergschip was het laatste dat eveneens een drakenkop voerde. FOTO: Ben Blom
Coos van den Hoek staat voor de Vikinghal met een Vikingschip met drakenkop. De originele Osebergschip was het laatste dat eveneens een drakenkop voerde. FOTO: Ben Blom (Foto: Ben Blom)

Vikinghal brengt Oseberg tot leven

Coos van den Hoek kan naar eigen zeggen geen hamer vast houden. En toch start hij een nieuw project om een Vikingschip te bouwen dat vanuit de Wijkse Stadshaven kan gaan varen.

door Ben Blom

Wijk bij Duurstede - Na zijn werkzame leven als marketeer bij een internationaal bedrijf, bleven bij Coos de ideeën binnen komen. Met het evenement Dorestad Wereldstad kreeg Coos zo'n twintig duizend mensen naar Wijk. Er waren op basis van decorbouw ook schepen gemaakt waar men zich in kon laten fotograferen. Leuk om te zien, maar ooit moet er in Wijk weer zo'n Vikingboot gaan varen, vond hij.

Even afgeleid

Coos raakte in gesprek met vakmensen, die net als hij door leeftijd hun tijd zelf konden inrichten. Een schip in Wijk uit vervlogen tijden weer laten varen, werd hun gezamenlijke droom. Ze verdiepten zich in het onderwerp en raakten gecharmeerd van de Krommerijnder. En zo vond de zoektocht naar een Vikingboot een tussenstop in de Krommerijnder. Dit prachtige schip heeft inmiddels een goed florerend vrijwilligersbedrijf dat zowel het schip in uitmuntende conditie houdt als velen fluisterzacht van de natuur op en rond de Kromme Rijn laat genieten.

Terug op de koers

Nadar de ligplaats in het Balkengat voor de Krommerijnder was gerealiseerd, was voor Coos het project af. Inmiddels had hij ook wel wat Vikingschepen bekeken. Het Osebergschip, dat in Noorwegen teruggevonden was als graf voor twee Skandinavische dames leek hem wel wat. Prachtige vorm, maar met zijn 21.40 m lengte en 5.10m breedte een maatje te groot voor de Wijkse situatie. Dus wordt het een schaalmodel van één op twee. Door alle kennis en kennissen vanuit het Krommerijnder project ging de voorbereiding de tweede keer heel wat sneller. Coos werd enthousiast ontvangen en kreeg veel medewerking.

Omen est nomen

Een belangrijk punt voor de realisatie is de werkplaats. Waar vind je een plek waar een schip van twaalf meter kan worden gebouwd? Er werd door veel mensen meegedacht tot de oplossing kwam in een collegiaal gesprek tussen twee wethouders. Achteraf onbegrijpelijk dat de Vikinghal niet als eerste idee naar voren was gekomen: in de naam ligt het voorteken, hij was al genoemd naar de komende bestemming.

Vakmanschap

Net als eerder bij de Krommerijnder is er nu behoefte aan vakmanschap. Vakmensen die het vak timmerman of meubelmaker kennen, maar ook toekomstige vakmensen. Handige mensen die er energie van krijgen om met echte vakmensen samen een uniek product uit de handen te laten komen.

Alle drie een baan

De jongeren die via de gemeente meegewerkt hebben aan de Krommerijnder, zijn op basis van vaardigheden en instelling in een mooie baan terecht gekomen. Opgeven kan via de gemeente en Stichting Binding.

Meer berichten