In de raadszaal waren inwoners  tegen het voorstel van de wethouder. Zij sprake met verve in waarom de opvang elders moest worden gerealiseerd.
In de raadszaal waren inwoners tegen het voorstel van de wethouder. Zij sprake met verve in waarom de opvang elders moest worden gerealiseerd. (Foto: Ben Blom)

Debat knalt in Raadszaal

Max van der Meer en Niels Stormbroek studeren Politieke Studies en Internationale Betrekkingen in Groningen en Leiden. Beiden twintig jaar, ze kennen elkaar van het Revius. Ze hebben goede herinneringen aan het jongerendebat dat Revius vier jaar geleden bij de gemeenteraadsverkiezingen heeft georganiseerd.

door Ben Blom

WIJK BIJ DUURSTEDE - Max en Niels wilden best iets voor de huidige leerlingen doen. Vanuit hun studies kunnen ze laten zien hoe interessant politiek kan zijn. Ze namen contact op met het Revius en de bal ging rollen.

Sneeuwbal

Door het enthousiasme groeide het idee. Van een gastles naar een workshop naar een complete verkiezing carrousel. Politiek partijen gingen meedoen, de jongerenwerker werd betrokken en zelfs de raadszaal van de gemeente werd beschikbaar gesteld. De burgemeester bleek bereid om de carrousel te openen en ook de raadsgriffie zegde medewerking toe.

Verslaafdenopvang

De leerlingen waren donderdag snel ingeleefd in hun rol: bij binnenkomst werd een raadszetel toegewezen. Wethouder van Staaden lichtte zijn voorstel toe om in de Geer een opvang voor verslaafden op te richten. Fracties gingen snel in beraad on hun standpunt uit te werken. Raadsvoorzitter Bart Asperdt liet in eerste termijn alle fracties hun standpunt toelichten. In tweede termijn werd gereageerd op elkaars inbreng. Geen politiek instrument werd overgeslagen en via moties en amendementen kwam men tot een gezamenlijk gedragen voorstel.

Politieke quiz

Terwijl het debat in de raadszaal onder begeleiding van politieke rotten van VVD, D66, GroenLinks en PvdA liep, werd in het Revius een politieke quiz gespeeld. De vier winnaars hebben een lunch met de burgemeester gewonnen. Jongerenwerker Eno Middelham confronteerde ondertussen op harde wijze de jongeren met mogelijke nieuwe regels door een telefoon te willen inspecteren. Naast de verkiezing vindt namelijk ook een raadpleging plaats.

 

 

Meer berichten