Karel Schneider (reg), Monique Prinsen en André van Zwieten (tekst en muziek) tijdens de repetitie. FOTO: Ben Blom
Karel Schneider (reg), Monique Prinsen en André van Zwieten (tekst en muziek) tijdens de repetitie. FOTO: Ben Blom (Foto: Ben Blom)

Hendrikje dertien, koning van niks, is goed onderweg

Stichting De Inrichting is weer volop aan de slag om met een twintigtal acteurs het theaterstuk Hendrikje dertien neer te zetten. De Inrichting doet dit om de paar jaar naast de indrukwekkende volkszangproducties rondom de Mauthausen cyclus van Mikis Theodorakis rond de mei herdenking en eenakters op de Open Monumentendag.

Door Ben Blom
Wijk bij Duurstede - Iedere zaterdagochtend komen amateurs, dat is Frans voor liefhebbers, bij elkaar om het theaterstuk Hendrikje dertien vorm te geven en te repeteren. De dialogen zijn afgestemd op de acteurs die ze vormgeven. Daarnaast heeft het repeteren ook weer invloed op de tekst. Door het spelen kwam tekstschrijver André van Zwieten erachter dat de spanningsboog tussen beide delen van het stuk ongelijk verdeeld was met als resultaat dat deel twee herschreven is.

Kerstreces

De Wijkse Courant was aanwezig bij de tweede repetitie na het kerstreces en verbaasde zich over de hoeveelheid tekst die al zonder tekstondersteuning gekend is. De tekst zit, als vaker bij André, vol met vondsten. Ook tijdens de repetities speelt humor een belangrijke rol, zo zijn de zware filosofische boeken die de lakei aan de koning komt brengen, vormgegeven door voorleesboekjes uit de eerste klassen van de basisschool.

Ook mooi om te zien is dat binnen de strengheid van regisseur Karel Schneider er volop ruimte is voor suggesties van de acteurs, Karel moedigt ze daartoe ook aan. André weet zich op alle theatrale instrumenten uit te leven. Hij zorgt dat de muziek op tijd start, neemt de rol van verteller zingt namens het nog niet aanwezige koor en geeft het ritme met houten blokjes aan.

Ons kent ons

De acteurs en regisseur kennen elkaar vaak van eerdere producties van de Inrichting, ze komen bij een nieuwe productie graag kijken of er weer een rol op hun lijf geschreven kan worden. 'Nieuwe acteurs komen overal vandaan: de lokale toneelverenigingen, de theaterscholen van Van Ginkel of van Marleen Molendijk.. Blijkbaar wordt op al deze plekken acteurs geleerd om met veel plezier onderweg hard te werken aan een resultaat dat er mag zijn.

Snel reageren

De uitvoeringen zijn gepland op de laatste dag van mei en de twee weken daarna. Altijd op bijzondere locatie en de mogelijkheden van die locatie spelen een rol in de productie. Hoewel ervaringen uit het verleden geen garantie voor de toekomst mogen zijn, is het advies toch snel te reageren als de verkoop van de kaarten aangekondigd wordt.

 

Meer berichten