Ondernemers Frank Lakerveld en Joost Vernooij hebben samen met ruim vijftig andere Wijkenaren bepaalt hoe de Markt er uit gaat zien. FOTO: Ben Blom
Ondernemers Frank Lakerveld en Joost Vernooij hebben samen met ruim vijftig andere Wijkenaren bepaalt hoe de Markt er uit gaat zien. FOTO: Ben Blom (Foto: Ben Blom)

Inwoners bepalen besluitvorming

Ruim vijf jaar geleden heeft burgemeester Tjapko Poppens de gemeente tot participatiegemeente benoemd. Achter zo'n uitspraak gaat een hele wereld schuil. Dinsdag 16 januari is een belangrijke stap gezet.

door Ben Blom

Wijk bij Duurstede - Van oudsher hadden gemeentes organisaties die de taken van de gemeente uit voerden. Iedere medewerker was in dienst van de gemeente en de gemeente bepaalde wat zijn of haar taken waren. Dit is het start niveau van wat later de participatiematrix is genoemd. Een tweede niveau ontstond toen men er achter kwam dat taken soms beter uitgevoerd konden worden door bedrijven omdat de kwaliteit dan beter was en of de kosten lager. Het is in deze laag nog steeds de gemeente die bepaalt wat er moet gebeuren. met name in de laatste tien jaar zijn ook veel vrijwilligers ingezet om gemeentelijke taken in te vullen.

Nieuwe stap

Met het project Placemaking heeft wethouder Wil Kosterman het aangedurfd om de inwoners en ondernemers te laten bepalen hoe de Markt er uit moet gaan zien. In eerdere gesprekken was gebleken dat juist dit onderwerp veel verschillende reacties losmaakte.

Op 25 oktober en 20 november hebben ruim vijftig Wijkenaren in acht groepjes nagedacht wat er met de Markt moet gebeuren. Niet om er een mooi rapport over te schrijven, maar om ieder met een ontwerp te komen dat een verrijking voor de stad gaat zijn. Uiteindelijk is er één gezamenlijk gedragen ontwerp uitgekomen.

Terugmelding

Op 16 januari werd aan de Raad gemeld welke besluiten zijn genomen. Omdat ze binnen de kaders van de gemeenteraad zijn genomen en omdat ze door de hele groep zijn genomen, zijn ze opgenomen in de besluitenlijst van de gemeenteraad. In de raad waren Vincent van de Weert en Roos van der Rijt als binnenstadbewoners aanwezig en Frank Lakerveld en Joost Vernooij als ondernemers. Joost had gemerkt dat er goed was nagedacht over de samenstelling van de tafels: alle meningen waren verspreid waardoor ze overal hoorbaar waren. Frank viel op dat het toch mogelijk is gebleken met zoveel verschillende meningen toch één gemeenschappelijk richting te ontwikkelen. Roos zag het gelukt is om de Markt aantrekkelijker en mooier te maken. De grote betrokkenheid van alle deelnemers heeft hierin een rol gespeeld. Vincent riep namens meerder groepen de gemeente op om de handhaving goed te regelen en te monitoren.

Suggesties voor verrijking

De groep kwam met een opdracht aan de gemeente om niet te stoppen bij dit project. Er is geen budget voor speleaanleidingen rondom de pompen, maar dat zou wel leuk zijn. Er is nu ruimte voor meer kunst op de Markt, b.v. door een nieuwe toepassing met de paaltjes met runentekens van Stef Stokhof de Jong. In een passende vorm (peperbus?) zouden culturele activiteiten gepubliceerd moeten gaan worden.

Meer berichten