De zusjes Nisrine(l) en Jasmina El Boujoufi  bezorgen samen elke week bijna 300 kranten in de historische binnenstad. Omdat hun wijken tegen elkaar aan liggen helpen ze elkaar vaak en met plezier. FOTO: Ben Blom
De zusjes Nisrine(l) en Jasmina El Boujoufi bezorgen samen elke week bijna 300 kranten in de historische binnenstad. Omdat hun wijken tegen elkaar aan liggen helpen ze elkaar vaak en met plezier. FOTO: Ben Blom (Foto: Ben Blom)

Bezorgers van de Wijkse Courant

door Ben Blom

Veel informatie komt elektronisch, maar veel mensen lezen de krant liever van papier. Volgens de recente rondvraag van de gemeente blijken ze na lezing ook doorgegeven te worden aan oud-wijkenaren. Wij onderzoeken hoe de Wijkse Courant in uw brievenbus komt.

Wijk bij Duurstede - De Wijkse Courant bestaat net als andere weekkranten uit advertenties waaruit de krant kan worden betaald, ingezonden berichten zoals sportverslagen of agendapunten en redactionele artikelen die door correspondenten worden aangeleverd. Op dinsdag stelt de redactie de krant samen uit dit aanbod. In de loop van de dinsdagavond worden de 10.800 kranten afgeleverd bij de Wijkse distributeur Gijs van Dalum. Gijs herbundelt de couranten voor iedere wijk. Hij bezorgt ze in de (late) avond op de afgesproken plek.

Bezorgers

Nisrine en Jasmina El Boujoufi vinden het een gezellig wekelijks klusje. Omdat hun wijken naast elkaar liggen bezorgen ze ook wel delen samen. Jasmina heeft juist een mooie nieuwe fiets gekocht van haar eigen verdiende geld en Nisrine spaart voor een nieuwe telefoon.

Instructie heeft resultaat

Bij de start krijgen alle bezorgers instructie van Gijs. Hij doet er alles aan om er eens per week een prettige bijverdienste van te maken. En mocht het een keer mis gaan, dan kunnen lezers bellen. De telefoontjes komen in een systeem en de resultaten worden afgemeten aan het aantal ontvangen telefoontjes. In een slechte week zijn dat er bijna twintig, vertelt Gijs. En 0,2 procent is ver beneden de vereiste drie procent.

Betrokken

Gijs én zijn vrouw Joke zijn zeer betrokken bij hún Wijkse Courant en het team van bezorgers. Zo is er in het buitengebied een straat waar zes woningen, verspreid over twee kilometer liggen. Gijs heeft besloten die voor zijn eigen rekening te nemen: hij stapt wekelijks op zijn scooter voor die zes. Ook in het buitengebied komt het wel voor dat brievenbussen niet of verdekt zijn opgesteld. Als dat bij een afhandeling van een klacht blijkt, heeft Gijs altijd even contact met de bewoner. Vaak is dat dan een week later opgelost, is zijn ervaring. Gijs merkt dat bezorgers het erg plezierig vinden als ze een complimentje krijgen voor een goede bezorging.

Vakantie of ziekte

Bij vakantie of ziekt wordt de oplossing van door de bezorger gevonden: een vriend(in) of familielid neemt de wijk dam een keertje over. En uiteraard kunnen ze ook altijd bij Gijs terecht om gezamenlijk een oplossing te vinden.

Meer berichten