Kinderen bij de skating baan tijdens de lerarenstaking van vorige maand. FOTO: Ben Blom
Kinderen bij de skating baan tijdens de lerarenstaking van vorige maand. FOTO: Ben Blom

Vuurwerkaanpak slaagt ver boven verwachting

Wethouder Hans Marchal heeft vorig jaar januari in de Wijkse Courant zijn nek uitgestoken met een nieuwe vuurwerkschade aanpak. Hij wil het geld dat bespaard wordt investeren voor de jongeren. Hans kreeg daar eind vorig jaar op facebook veel commentaar op en ook de Wijkse VVD sprak zich tegen het plan uit.

door Ben Blom

Wijk bij Duurstede – Bij deze jaarwisseling is voor 2.560 euro vernield aan straatmeubilair. Een jaar eerder was dat inclusief een grote schade op het sportpark 13.000 euro. Door de nieuwe Wijkse aanpak hebben we dit jaar de allerlaagste schade sinds vele jaren.

Er is veel aandacht geweest voor het experiment. Regionaal en landelijk was veel aandacht in de geschreven pers, op radio en op televisie. Opvallend was dat kenniscentra op het gebied van menselijk gedrag zich vooraf zeer positief over de Wijkse aanpak uitspraken, daarnaast werd op facebook kritisch gereageerd. De kenniscentra hebben geadviseerd om de aanpak tijdens volgende jaarwisseling met scherpere doelstellingen door te zetten. De verwachting is dat de komende jaren daardoor jaarlijks steeds minder gemeenschapsgeld aan vernield straatmeubilair besteed hoeft te worden. De Wijkse aanpak slaagde erin ruim 80 % schadevermindering te halen.

Jongerenwerker Eno Middelham is trots op de gedragswijziging die de jongeren zelf hebben ingezet en bij anderen hebben gepromoot. En heel bijzonder daarbij is dat ze besloten hebben om het geld te investeren in de skating baan, waar ze zelf nauwelijks gebruik van zullen maken. Ze gunnen jongere leeftijdsgenoten het plezier dat ze daaraan beleven en hebben zich daarom ingezet om de schade te beperken. Uiteindelijk zijn er twee prullenbakken en twee hondenpoepbakken, zeven verkeersborden en een schrikhek vernield. Rekenend met de prijzen van vorig jaar zou dat 3.575 euro hebben gekost, doordat de verkeersborden dit jaar goedkoper worden afgerekend komt de gemeente op 2.560 euro uit.

Meer berichten

Shopbox