Sven Signe den Hartogh heeft sinds enkele maanden een atelier in Wijk. Het eerste werk uit zijn Wijks atelier deelde hij op Facebook om reacties van vrienden te ontvangen. Onverwachts werd er vanuit America op geboden. (Foto Jan den Hartogh)
Sven Signe den Hartogh heeft sinds enkele maanden een atelier in Wijk. Het eerste werk uit zijn Wijks atelier deelde hij op Facebook om reacties van vrienden te ontvangen. Onverwachts werd er vanuit America op geboden. (Foto Jan den Hartogh) (Foto: Ben Blom)

Ongelukkig op school, nu succesvol

Sven Signe den Hartogh was twee toen hij met zijn ouders vanuit Amersfoort naar Wijk kwam. Inmiddels is hij 24, is succesvol als internationaal fotograaf voor grote merken en woont hij met zijn lief in een boerderij in Zuid Holland. Wij ontmoeten hem in zijn Wijkse schilderatelier.

Wijk bij Duurstede - Sven Signe voelde zich op school al anders dan anderen. Hij voelde zich er opgesloten. Na de basisschool bleef dat gevoel, hoewel hij goede herinneringen heeft aan het Revius Wijk, waar hij ook zijn diploma haalde. Op de grafische school heeft hij diverse richtingen geprobeerd.

Van school

Hij vertelde zijn ouders dat hij van school af zou gaan. "Na je achttiende mag je het zelf uit maken, tot die tijd blijf je op school" was het antwoord.
Hij werd achttien en ging werken. Bij AH in Doorn, het bleek achter de kassa veel leuker dan hij had gedacht.
Sven Signe was zich al "anders" gaan kleden. Na een jaar nam hij afscheid, zonder nieuwe plannen.Dat zou nog een paar keer gebeuren. Hij kon beginnen in Utrecht bij de winkel met Europa's grootst assortiment in denim. Van huis uit wist hij dat jeans voor veel mensen geen product maar een lifestyle is.

Blog

Met een paar mede-enthousiasten maakte Sven Signe een blog rondom die lifestyle. Ieder had daar zijn eigen rol. Op een dag kreeg hij van de fotograaf van de bloggers een camera in zijn handen geduwd: "hier probeer jij ook maar eens". Er zaten mooie foto's tussen, die geschikt waren voor de blog. Sven Signe heeft sindsdien veel gefotografeerd. Een formele opleiding heeft hij niet gevolgd. Hij weet wel wat hij met een foto wil bereiken en oefende in die tijd net zo lang totdat het was wat hij voor ogen had.

Creatieve bandbreedte

In een formele opleiding wordt je geleerd wat wel werkt en wat niet. Alle deelnemers zullen wegblijven uit gebieden waarvan met geleerd heeft dat het moeilijk tot resultaat leidt. Autodidacten als Sven Signe werken volgens een bredere bandbreedte, ze speuren naar mooie resultaten, schuwen experimenten niet maar zoeken ze juist op.

Grote merken

Voor grote merken zijn deze fotografen juist waardevol: ze komen met verrassende, andere foto's.

Rode tas

Ooit kocht Sven Signe bij Nogges een rode tas. Bij thuiskomst bleek er een analoge camera in te zitten. Deze camera waarmee Sven Signe veel heeft geëxperimenteerd, gebruikt hij nog steeds naast een digitaal exemplaar.

Meer berichten

Shopbox