Het jaar begint goed met twee inspirerende Wijkenaren die zich voor onze stad inzetten: Sarida van der Meer (EWEC) en Erik van de Kant (SWS). Achter hen de judohal waarop dit jaar 840 zonnepanelen komen.
Het jaar begint goed met twee inspirerende Wijkenaren die zich voor onze stad inzetten: Sarida van der Meer (EWEC) en Erik van de Kant (SWS). Achter hen de judohal waarop dit jaar 840 zonnepanelen komen. (Foto: Ben Blom)

EWEC start Zonnepark Mariënhoeve

Het idee om Sportpark Mariënhoeve van zonnepanelen te voorzien is al enkele jaren oud. Henk Muis, de huidige voorzitter van de EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC) inspireerde twee internationale studenten aan de Hogeschool Utrecht om onderzoek te doen naar haalbaarheid en wenselijkheid. Op dat moment bleek de investering te hoog voor Stichting Wijksport (SWS). Als alternatief zou een toen net opgerichte coöperatie EWEC het dak dienstbaar kunnen maken via de hernieuwde postcoderoosregeling uit 2014.

Wijk bij Duurstede - Erik van de Kant kan het zich nog herinneren, hij was toen al verbonden aan Stichting Wijksport. Hij is daarmee de enige oudgediende die zijn kennis meeneemt in het nieuwe bestuur. Sarida van der Meer is naast bestuurslid EWEC ook voorzitter van de deelcoöperatie voor het Zonnepark Mariënhoeve.

Rolverdeling

De rol van SWS is vooral het beschikbaar stellen / verhuren van de dakruimte. Toch blijkt Erik goed op de hoogte van de ontwikkelingen van zonnepanelen. De investering blijkt steeds langer te renderen, zo blijken twintig jaar oude panelen nog steeds 80 procent van hun oorspronkelijk rendement te kunnen leveren. Het beheer blijkt ook mee te vallen: de panelen behoeven slechts ééns in de vijf jaar schoongemaakt te worden. Sarida vult aan dat het onderhoud vooral bij de omvormers zit, deze zetten gelijkspanning om in de voor gebruik noodzakelijk wisselspanning.

Verbreding

EWEC is vooral bekend geworden door de zonnepaneelparken. Inmiddels is de organisatie stevig genoeg om zich te verbreden: er komen vijftig laadpalen in Wijk, met de focus op een laadparkje op het Walplantsoen. Er zijn gesprekken met de toekomstige bio-vergasser in Cothen om met kennis en ervaring ook in dat project waarde toe te voegen. En er wordt gestudeerd op windmolens, die onderdeel uit gaan maken van de beslissing in de Raad om 2030 klimaatneutraal te zijn.

Fase 2

Als alle zonnepanelen op de judohal liggen gaat in fase 2 een groter project het dak van de nieuwe multifunctionele hal volleggen. Gezamenlijk zal dit park dan 1.890 panelen omvatten en is daarmee vier keer zo groot als de Stroomfabriek op steenoven de Bosscherwaarden. Ook hiervoor kunnen zonnepanelen worden gereserveerd. De definitieve keuze van het aantal zonnepanelen en de bijbehorende investering volgt wanneer er zich voldoende deelnemers hebben aangemeld. Waar VolksWatt de huurders van Viveste/Volksbelang de gelegenheid biedt zonder geschikt dak te investeren in panelen, maakt fase 2 dat mogelijk voor ander inwoners.

Sleuteljaar 2018

Het eerste lustrum van EWEC kan gevierd worden in de wetenschap dat er een sterke coöperatie staat. Het komende jaar moet groei en grotere bekendheid de sleutel gaan leveren die nieuwe deuren opent naar andere energievormen en daarmee het energieaanbod aan Wijkse inwoners en bedrijven te complementeren.

 

door Ben Blom

Meer berichten

Shopbox