Logo wijksecourant.nl


Voorzitter Rob Plessen(l) en huismeester Eric Jansen in de woonkeuken van een van de appartementen. Hier heeft Eric ook wekelijks overleg met de bewoners.
Voorzitter Rob Plessen(l) en huismeester Eric Jansen in de woonkeuken van een van de appartementen. Hier heeft Eric ook wekelijks overleg met de bewoners. (Foto: Ben Blom)

Een bed, een dak en begeleiding

Het verhaal van het jonge stel dat hoogzwanger samen onderweg was en met moeite een slaapplaats wist te vinden is genoegzaam bekend, maar ook in Cothen, Langbroek en Wijk is voor jonge mensen een dak niet vanzelfsprekend.

Wijk bij Duurstede - Stichting BED zet zich in om jongeren in de leeftijd van 18 tot 25 jaar, die om tal van redenen geen dak boven hun hoofd meer hebben, op te vangen en te begeleiden naar een situatie dat ze weer of voor het eerst zelfstandig kunnen wonen. Jongeren die dakloos zijn geworden trekken van naar grote steden, omdat ze daar meer toekomst hopen te vinden. Een deel van hen raakt daar juist verstrikt door de grote concurrentie en glijdt verder af. In Cothen, Langbroek en Wijk is de bijzondere situatie dat jongeren vaak zo verknocht zijn aan hun omgeving, hun vrienden. soms familie en bekenden dat ze een oplossing binnen onze gemeente willen vinden.

26 jaar ervaring

Nu al meer dan 26 jaar zijn jongeren welkom bij Stichting BED. De bedoeling van de Stichting is om jongeren verder te brengen. In een intake wordt samen met professionals van Gemeente of Stichting Binding door de jongere en de vrijwilliger van Stichting BED vastgesteld of de begeleiding van Stichting BED de jongere naar een betere situatie kan helpen. Als mentor én jongere daar goede mogelijkheden in zien en er op dat moment ruimte is, is de jongere welkom in een van de appartementen.

Drie pijlers

Het werk van de Stichting rust op drie pijlers: de jongeren die zelf actief meewerken aan verbetering van hun situatie en met hun huisgenoten de gezamenlijke ruimtes plezierig leefbaar houden, de vrijwillige mentoren die in houding en gesprekken de jongeren prikkelen om een stapje verder te zetten en de twee huizen met hun huismeester die door de Stichting van Volksbelang worden gehuurd.

Mentoren

De jongeren hebben regelmatig gesprekken met hun mentoren en soms ondernemen ze samen activiteiten om te ervaren hoe mooi het leven kan zijn. De mentoren trekken ook samen op, in hun mentoroverleg bespreken ze successen en dilemma's. Vrijwilliger Frans Hoving zit het overleg voor, hij heeft ook beroepsmatig enige decennia ervaring met de materie en kan startende mentoren hiermee ondersteunen.
Natuurlijk is er regelmatig behoefte aan aanvulling in de mentorengroep. Als je levenservaring hebt én affiniteit met jongeren kun je een heel zichtbare bijdrage leveren.
De Stichting wil graag in gesprek om kennis te maken.

Gemeente

De transitie van Rijk naar Gemeente heeft voor de Stichting BED geresulteerd in betere relaties met de gemeente, Stichting Binding en Wethouder Wil Kosterman. Ook de Wijkse Loods speelt een belangrijke rol. Uiteindelijk helpen ze deze jongeren een droom waar te maken, waar ze vaak lang en hard voor werken en waardoor ze zelf weer een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving.

door Ben Blom

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox