Samuel Dubbeld: "Kinderen vormen wel een heel kwetsbare doelgroep. Vandaar dat ik mij daarvoor met plezier inzet voor deze specifieke doelgroep". FOTO: John Beringen
Samuel Dubbeld: "Kinderen vormen wel een heel kwetsbare doelgroep. Vandaar dat ik mij daarvoor met plezier inzet voor deze specifieke doelgroep". FOTO: John Beringen (Foto: John Beringen)

'Schrijnende situatie voor kinderen'

Onlangs gespot bij Karwei: Samuel Dubbeld, een student uit Rotterdam die door het hele land gelukscadeautjes verkoopt waarvan de opbrengst naar "Kinderen van de voedselbank" gaat. Hij vertelt meer over zijn drijfveren en de "Stichting kinderen van de voedselbank" die bij velen nog onbekend is.

Wijk bij Duurstede - "Iedereen weet wel van het bestaan van voedselbanken af," begint hij. "En ook van het feit dat mensen die daar gebruik van moeten maken in grote financiële moeilijkheden verkeren. Onze stichting doet wat voor de kinderen wiens ouders in die situatie zitten." Hij voegt er aan toe dat eenieder wel begrijpt hoe uitzichtloos armoede voor volwassenen is maar dat dit in het kwadraat doorwerkt bij de kinderen en somt een paar voorbeelden op:

"Nou, om maar wat te noemen: er zijn gevallen bekend dat kinderen al jaren hun verjaardag niet hebben kunnen vieren omdat daar simpelweg geen geld voor is. En dan heb ik het niet alleen over een cadeautje of een feestje, maar het komt zelfs voor dat kinderen tijdens hun verjaardag, zogenaamd ziek, thuis gehouden worden omdat het onmogelijk is om hun klasgenootjes te trakteren. En dan zijn er nog tal van andere dingen die heel ingrijpend zijn. Deze kinderen hebben bijvoorbeeld ook nooit een uitstapje maar wat daar dan nog bovenop komt, is het feit dat ze vaak in oude kleren lopen of afdankertjes van anderen en daarmee op school worden gepest. Echt, dat gebeurt… je zal toch maar zo moeten opgroeien." Hij zegt het met een zucht. "Ik vind het een goede zaak om wat voor andere mensen te doen," gaat hij verder. "Ik had op tal van andere gebieden wat kunnen doen om een steentje bij te dragen, maar kinderen vormen wel een heel kwetsbare doelgroep dus vandaar dat ik mij daarvoor inzet. En met mijn studie kan ik het zo combineren dat ik meestal op de zaterdag ergens sta en soms ook op een doordeweekse dag. Ik kom trouwens overal, van Groningen tot Limburg." Hij besluit met op te merken vol lof te zijn over Karwei die geen moment bedenkingen toonde toen de stichting aldaar aanklopte voor de actie. Hans van Woudenberg, bedrijfsleider van de Karwei, wuift de complimenten glimlachend weg: "Wij staan open voor dit soort acties. Er heeft al zo vaak iemand hier gestaan, onder andere ook voor Kinderkanker. Vaak is dat dan op de zaterdag en dat is perfect omdat het hier dan lekker druk is. En meestal hebben mensen zelf een lunchpakket bij zich, maar als dat niet het geval is, kunnen ze hier ook nog gewoon mee-eten, hoor. Geen probleem, want ze horen dan gewoon even een dagje bij de Karwei-familie."

door John Beringen

Meer berichten

Shopbox