Job de Gooijer: "Kom gezellig even snuffelen". FOTO: John Beringen
Job de Gooijer: "Kom gezellig even snuffelen". FOTO: John Beringen (Foto: John Beringen)

3D kaarten zijn ware kunstwerkjes

Tussen de vertrouwde gezichten op de wekelijkse markt op woensdag was er ineens een nieuweling te bekennen: Job de Gooijer. Hij verkoopt 3D hobbyartikelen en wenskaarten. John Beringen keek achter de toonbank en informeerde wat Job zoal kan leveren aan de hobbyist.

Wijk bij Duurstede - Job begint met grijnzend op te merken dat de markt in Wijk bij Duurstede hem goed bevalt. "Leuke collega's en een vriendelijk publiek," laat hij weten. "En je merkt dat hier ook veel mensen zijn die zelf kaarten maken." In totaal staat hij al 20 jaar op de markt met zijn artikelen.

Hij somt een paar dingen op uit zijn assortiment die, zoals hij het toelicht, de ijverige en creatieve personen maar al te goed kennen: "Dot & Do, Stich & Do, maar ook losse stickers en setjes. En ik heb ook borduurgaren in 700 kleuren; wat dat aangaat, heb ik in 9 van de 10 gevallen die ene lang gezochte kleur.

En natuurlijk kan men bij mij kant en klare wenskaarten kopen, maar je ziet dat steeds meer mensen iets bijzonders willen versturen en zelf aan de slag gaan. En dat zijn stuk voor stuk kunstenaars, hoor.

Met 3D moet je drie of vier afbeeldingen heel precies uitknippen en door middel van een onderling hoogteverschil laten verspringen. Niet iedereen kan dat of heeft er het geduld voor. Maar de mensen die zich hierin bekwaamd hebben, leggen hun hele hart en ziel er in.

Mensen laten mij weleens iets zien waarvan ik denk: hoe krijg je het voor elkaar?"

door John Beringen

Meer berichten

Shopbox