Tom van der Staaij werkte ook vorig jaar al bij Wijk Schoon. Hier brengt hij vier geplofte hondenpoepbakken naar de werf, samen zo’n € 1.700 schade. Naast de schade is er risico op gewonden en ergernis bij de hondenliefhebbers die een herstelperiode zonder bak moeten doen. FOTO: Ben Blom
Tom van der Staaij werkte ook vorig jaar al bij Wijk Schoon. Hier brengt hij vier geplofte hondenpoepbakken naar de werf, samen zo’n € 1.700 schade. Naast de schade is er risico op gewonden en ergernis bij de hondenliefhebbers die een herstelperiode zonder bak moeten doen. FOTO: Ben Blom (Foto: Ben Blom)

Wordt het feest of schade?

De vuurwerkschade is bij de laatste jaarwisseling, na jaren van daling, weer gestegen naar € 13.000. Wethouder Hans Marchal sprak zich toen, in een interview in deze krant, uit dat hij activiteiten voor jongeren wil betalen als de vuurwerkschade beneden € 5.000 blijft. Correspondent Ben Blom zocht de wethouder op.

Wijk bij Duurstede - Hans Marchal legt uit waarom hij het belangrijk vindt dat de vuurwerkschade omlaag gaat: vorig jaar is in één dag dertien duizend euro schade veroorzaakt aan straatmeubilair en op het sportveld. Hij wil jongeren laten zien wat je met dat geld ook had kunnen doen. Een tweede reden om actie te nemen is dat de kans op ongelukken met grote menselijke schade anders steeds waarschijnlijker wordt.

Preventief

Om impulsief gedrag dat tot schade kan leiden te verminderen, sluit het gemeentelijk beheer samen met Wijk Schoon de hondenpoepbakken en andere gevoelig straatmeubilair in de week voor de jaarwisseling af. Door Ben Blom

Jongerenpot met geld

Hans heeft een helder besluit genomen. Als de vuurwerkschade komende jaarwisseling beneden € 10.000 blijft, stopt hij duizend euro in de pot. Daarbovenop komen alle bespaarde euro's beneden € 10.000. Dus als de schade zes duidend euro blijkt te zijn wordt in het eerste kwartaal vijfduizend euro's aan de jongeren besteed. Als er geen schade blijkt te zijn, loopt dat op naar elf duizend!

Simpele rekensom

Ook voor de jongere is het simpel: hondenpoepbak kapot: € 425 minder in de pot. Prullenbak € 475, verkeersbord € 250, Kliko € 25. Een lantaarnpaal kost meer dan duizend euro evenals een paneel aan een ondergrondse container. Omdat het aanbod van Hans Marchal zo genereus is bijgesteld, kan in het eerste kwartaal maximaal elf duizend euro aan hen worden besteed. Het is aan de jongeren om de pot gevuld te houden, door zelf geen schade aan te richten, of door leeftijdsgenoten ervan af te houden. Half januari is het schadebedrag bekend, de opgebouwde pot zal in overleg met jongeren worden besteed.

door Ben Blom

Meer berichten

Shopbox