In dulci jubilo! Een greep uit vijf eeuwen kerstmuziek...

Zaterdag 16 december zingt het Wijks Vocaal in de Rooms-Katholieke Kerk aan de Klooster Leuterstraat een selectie uit vijf eeuwen kerstmuziek. Het programma springt eruit vanwege een enorme diversiteit aan zangstijlen.

Van het nog bijna middeleeuwse O Magnum Mysterium tot en met een hedendaags jazzy arrangement van Chestnuts roasting on an open fire... Niet zozeer bekende kerstliederen dus, maar muzikale pareltjes die op de een of andere manier met de geboorte van het Christuskind te maken hebben. Uitgelaten vrolijke zangstukken, intieme wiegeliedjes, meditatieve koorwerken en uitbundige engelenzangen.

Zo staan op het programma onder meer het monumentale Magnificat van Louis Andriessen, het Kerstoratorium van Camille Saint Saens, het hemelse Panis Angelicus van Cesar Franck en de tedere en geliefde Christmascarol ‘What sweeter music can we bring’ van John Rutter. Soms a capella gezongen, soms met begeleiding van piano of orgel, en sommige samen met de soliste. De dirigent van het Wijks Vocaal Bernhard Touwen, ook pianist, zal een Fantasie van Wolfgang Amadeus Mozart laten horen. Sopraansoliste Eline Stoeten zal het ‘Vater unser’ van Arvo Pärt ten gehore brengen, en Pim Schipper, hoofdorganist van de Grote Kerk, speelt ‘Nun komm der Heiden Heiland’ van Johann Sebastian Bach.

Een Franse Christmascarol

Wat brengt het koor nog meer? ‘Hodie Christus natus est’ van Francis Poulenc is een buitengewoon uitbundig en vrolijk kerstlied, waarbij de verschillende zangstemmen over elkaar heen buitelen. De alten brengen de bal aan het rollen, en vervolgens is er geen houden meer aan.

Veel meer klassiek, maar niet minder expressief, zijn de Adventsmotetten van Joseph Rheinberger. Ze eindigen met het gebed ‘Ave Maria, ora pro nobis...’. En dan heb ik nog geen melding gemaakt van het tweede Scherzo van Frédéric Chopin, het lied ‘L’adieu des bergers’ van Hector Berlioz en de ‘Cantique de Noël’ van Adolphe-Charles Adam.

Wie van muziek houdt of van Kerst of van allebei, en wel eens wat anders wil horen dan de bekende melodieën, komt zaterdagavond vast en zeker aan zijn/haar trekken in de Rooms-Katholieke Kerk aan de Klooster Leuterstraat in Wijk bij Duurstede.

Het concert begint om 20.00 uur.

Kaarten à € 16 zijn te verkrijgen bij de VVV of aan de zaal indien nog beschikbaar.

Daarbij inbegrepen is een programmaboekje met teksten en koffie/thee in de pauze.

Voor meer informatie: www.wijksvocaal.nl

Meer berichten