Logo wijksecourant.nl


Rutger (l) en Martin mengden zich ook nog even in de strijd. Ze konden het slagveld gelukkig ongedeerd verlaten. De film Redbad gaat op 28 juni in première.
Rutger (l) en Martin mengden zich ook nog even in de strijd. Ze konden het slagveld gelukkig ongedeerd verlaten. De film Redbad gaat op 28 juni in première. (Foto: John Beringen)

Promotie voor Wijk bij Duurstede: De slag om Dorestad herleeft met nieuwe film 'Redbad'

Het geweld is haast niet te beschrijven als de Franken hun aanval op Dorestad uitvoeren. Twee legers slaan verbeten op elkaar in met zwaarden en bijlen waarbij niets of niemand wordt ontzien. De Friezen weren zich dapper maar moeten uiteindelijk het onderspit delven tegen de beduidend sterkere vijand.

Wijk bij Duurstede - Als de strijd is gestreden, ligt het slagveld bezaaid met gesneuvelde en stervende soldaten. De Franken likken hun wonden en hergroeperen zich om hun overwinning te vieren. 

Redbad

Gelukkig blijkt het slechts om opnames te gaan van de film Redbad (Radboud) van de Hollywood-regisseur Roel Reiné; o.a. bekend van de film "Michiel de Ruyter" die begin 2015 volle zalen trok. Roel laat weten dat de gevechtsscène er goed op staat. De "gevallenen" krabbelen overeind om samen gebroederlijk en zichtbaar voldaan wat koffie te drinken bij de cateraar die op een steenworp afstand van het slagveld zijn tent heeft opgezet.

Museum Dorestad

Martin Vastenhout, vice voorzitter van museum Dorestad en Rutger van Stappershoef, binnenstadsmanager, reisden af naar de filmset in het PreHistorisch Dorp in Eindhoven. Dit leent zich qua decor uitstekend voor het Dorestad anno 754 N.C. "Het tijdstip van deze opnames had niet beter gepland kunnen worden," laat Martin weten. Rutger knikt bevestigend. "Of het zo moest wezen," grijnst hij. Ze doelen op de op handen zijnde heropening van Museum Dorestad aan de Markt in Wijk bij Duurstede. Martin verklaart zich nader: "Deze film zal beslist heel veel bezoekers gaan trekken en vormt op zich een mooie promotie voor Wijk bij Duurstede."


Geschiedenisspektakel

Martine van Amerongen, verantwoordelijk voor de marketing en promotie van VVV Kromme Rijnstreek, stuurde de twee mannen op pad en legt uit: "mensen die deze film gaan bezoeken, zullen dat niet uitsluitend doen om spektakel te zien. Maar ook omdat ze belangstelling hebben voor de vroege geschiedenis. En laten we wel wezen: Dorestad speelt een grote rol binnen onze Vaderlandse Geschiedenis. Het zou prachtig zijn als de bioscoopbezoekers doorverwezen worden naar ons museum waar alles rondom de veldslag en de periode daarna in detail te zien is." Martin en Rutger verklaren er alles aan te doen om dit gerealiseerd te krijgen.

1 reactie
Meer berichten