Logo wijksecourant.nl


Rob WIllems - fractievoorzitter GroenLinks Wijk bij Duurstede
Rob WIllems - fractievoorzitter GroenLinks Wijk bij Duurstede (Foto: Rob Willems)

Markt 24 en Redbad

Politieke column door Rob Willems

Wijk bij Duurstede - Volgende week staat de verbouwing van Markt 24 op de agenda van de raad en volgend jaar komt de film Redbad uit. 'Waar heb je 't over en wat heeft dat nu weer met elkaar te maken' hoor ik u denken. Welnu, Markt 24 is het adres van het oude stadhuis van Wijk bij Duurstede en de bedoeling is daar het museum in te huisvesten dat nu nog gelegen is aan de Muntstraat. Het is tevens de bedoeling het museum nog meer te richten op Dorestad, hét handelscentrum van Noordwest-Europa van het einde van de 7e tot het midden van de 9e eeuw, dat een paar meter onder de grond waar wij thans op leven te vinden is.

En via Dorestad kom je uit bij de film Redbad, een film over koning Radboud van de Friezen van boven de rivieren, die het geregeld aan de stok had met Koning Pepijn van de Franken van beneden de rivieren. En drie keer raden wat zowel inzet als strijdtoneel was, jawel ons eigen Dorestad. Je zou bijna denken dat het een briljante marketingstrategie is om ons nieuwe Dorestad-museum te promoten. Maar we krijgen deze film, met niemand minder dan Jonathan Banks bekend van de serie Breaking Bad als Pepijn en Gijs Naber bekend van de serie Penoza als Redbad, zomaar in de schoot geworpen. Een unieke kans om meteen meer bekendheid te oogsten voor ons stadje in het algemeen en ons museum in het bijzonder. Ik zie al allerlei mooie arrangementen voor me als wandelen langs het Dorestad van weleer of eten en drinken als de inwoners van Dorestad.

'Maar dan moet dat museum er natuurlijk wel komen' hoor ik u denken en dat is precies zoals wij er ook over denken. Het verplaatsen van het museum naar het oude stadhuis is een unieke gelegenheid om Dorestad en daarmee Wijk bij Duurstede nog beter op de kaart te zetten. Last but not least moet het natuurlijk wel nog een goede film worden.

1 reactie
Meer berichten