Logo wijksecourant.nl


Wethouder Hans Marchal overhandigt het schilderij 'Dorestad in vogelvlucht' aan Museum Dorestad. Luit van der Tuur nam het schilderij in ontvangst.
Wethouder Hans Marchal overhandigt het schilderij 'Dorestad in vogelvlucht' aan Museum Dorestad. Luit van der Tuur nam het schilderij in ontvangst.

Gemeente schenkt schilderij

Wijk bij Duurstede - Wethouder Hans Marchal van de gemeente Wijk bij Duurstede schonk Museum Dorestad vandaag het schilderij 'Dorestad in vogelvlucht'. De conservator van het museum, Luit van der Tuuk, nam het schilderij dankbaar in ontvangst. 'Dit schilderij krijgt een mooi plekje op het toekomstige adres van ons museum, het Oude Stadhuis aan de Markt in Wijk bij Duurstede,' aldus Van der Tuuk. Het museum verhuist daar naartoe, nadat het pand is verbouwd. In oktober opent het museum op een tijdelijke plek in Wijk bij Duurstede. Het schilderij is in opdracht van de gemeente speciaal gemaakt voor het informatiepaneel 'Dorestad - 225 jaar groot in Europa'. Wethouder Hans Marchal geeft aan: 'Dat paneel staat sinds 2014 vlakbij de Kromme Rijn aan de Prins Hendrikweg. Het is onderdeel van het project Natuurontwikkeling Kromme Rijnoevers. Er staan meer panelen aan de wandelroute langs Kromme Rijn. Deze vertellen iets over de natuur en de historie van het gebied. De panelen zijn enkele jaren geleden door het waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gemaakt met steun van de gemeente Wijk bij Duurstede en Museum Dorestad.' De schilderes, Monique Prinsen, had nauw contact met Luit van der Tuuk. Zo 'klopte' het schilderij, historisch gezien. Van der Tuuk zegt erover: 'Het doek laat zien hoe het oude Dorestad er uit kan hebben gezien rond het jaar 750. Toen vormde de (huidige Kromme) Rijn de verbinding naar Utrecht. Pas na de afdamming van de Kromme Rijn in 1122 werd dit gebied ontgonnen tot het huidige Langbroekerweteringgebied,' aldus Luit van der Tuuk.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox