Logo wijksecourant.nl


v.l.n.r. Peter Knobbout, voorzitters  Jan Willem Wijnands (Willem van Abcoude Stichting) en Jaap Remme  en Ben Dik (Hospice Duurstede)
v.l.n.r. Peter Knobbout, voorzitters Jan Willem Wijnands (Willem van Abcoude Stichting) en Jaap Remme en Ben Dik (Hospice Duurstede) (Foto: Ben Blom)

Hospice Duurstede vindt toekomstbestendige locatie

Hospice Duurstede biedt een plek aan mensen met palliatieve terminale zorg die intensief, complex en meervoudig kan zijn. Op de huidige locatie aan de Gansfortstraat zijn daarvoor twee appartementen beschikbaar.

Wijk bij Duurstede - Na de opening in maart 2013 blijkt het te voorzien in een behoefte. Door inzet van opgeleide vrijwilligers en verpleging is er 24 uur en zeven dagen per week optimale zorg en persoonlijke aandacht. In de nu ruim vier jaar blijkt het hospice gevonden te worden door inwoners in Wijk bij Duurstede die thuis niet kunnen sterven. We horen van familie terug hoe waardevol het is om in een waardige en huiselijke omgeving afscheid te kunnen nemen van het leven en van hun naasten. Mensen worden ouder, ook in Wijk, en daarmee zal de behoefte aan een hospice zeker stijgen. De huidige locatie bevalt prima, maar geeft geen mogelijkheid tot uitbreiding. "Wij willen niet in de situatie komen dat we voortdurend 'nee' moeten verkopen" zegt voorzitter Jaap Remme van het hospice. De oude huisartsenpost op de Karel de Grotestraat kwam vrij. We kennen de Willem van Abcoude Stichting al lang, ze hebben al eens faciliterend opgetreden. We kwamen snel tot elkaar. Jan Willem Wijnands is voorzitter van de Willem van Abcoudestichting. Hij legt uit dat het vermogen van de stichting is ontstaan na de verkoop van het oude Ewoud en Elisabeth Gasthuis (E&E) in de Oeverstraat. Het hospice spreekt de stichting erg aan. Secretaris Peter Knobbout verwoordt dat als volgt: vroeger stichtte Willem van Abcoude een gasthuis, nu faciliteert de stichting een huis voor gasten van de hospice. De stichting koopt het pand en verhuurt het daarna aan Hospice Duurstede. De komende tijd is er werk aan de winkel: Terwijl de hospice gewoon doordraait op de bestaande locatie starten een bouwcommissie en een inrichtingscommissie om het pand van de voormalige huisartsenpraktijk geschikt te maken voor drie, mogelijk op termijn vier gasten. Het nieuwe pand heeft het voordeel dat hierin ook een gezamenlijke ruimte voor de vrijwilligers kan worden gemaakt en dat de verpleging 's nacht een eigen ruimte heeft. Het zijn de vrijwilligers die de afgelopen jaren de persoonlijke aanpak realiseerden. Zij zijn daarmee het kloppend hart van Hospice Duurstede. Wat meer ruimte om te werken zal zeker bijdragen.

Er zal in de komende periode meerder keren mogelijk zijn om als inwoner met kennis, middelen of persoonlijke inzet bij te dragen aan de nieuwe hospice. De week van de Palliatieve Zorg (2e week van oktober) is daarvoor een mooie aanleiding.

Door Ben Blom

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox