Logo wijksecourant.nl


Vorige week draaide in het reguliere programma van Calypso ‘Baywatch’. Rechts op de foto het certificaat van het beste bioscoopuitje van Nederland.
Vorige week draaide in het reguliere programma van Calypso ‘Baywatch’. Rechts op de foto het certificaat van het beste bioscoopuitje van Nederland. (Foto: Ben Blom)

Filmhuis Calypso start met zevende filmseizoen

Calypso biedt naast een gevarieerd aanbod aan muziek- en theatervoorstellingen ook een breed scala aan films. Aangetrokken door het intieme theater met zijn uitstekende beeld- en geluidsapparatuur, gaat een groepje van zo'n vijftien enthousiasten voor het zevende jaar het land in om een boeiend programma samen te stellen.

WIJK BIJ DUURSTEDE - Bij de start was het best wel pittig om recente films naar Wijk te krijgen, het accent bij de distributeurs lag toen op de Randstad. Inmiddels heeft filmhuis Calypso een naam opgebouwd. "En de verkiezing tot Nederlands leukste bioscoopuitje, gaat ons zeker verder helpen" lacht Adriaan van Aelst, een van de acht leden uit de selectiecommissie. Els Verhaar draait regelmatig kassadiensten en heeft goed zicht op de opkomst. Zo gemiddeld over het jaar trekt het filmhuis ruim 85 bezoekers, ook landelijk gezien is dat hoog. Een filmhuisfilm is een film waar niet de commercie maar de inhoud bepalend is. Door de onvermijdelijke lagere budgetten wordt van de crew veel creativiteit gevraagd. Vaak zijn onderwerpen verdiepend of vanuit een bijzondere invalshoek gefilmd. André van Zwieten, ook in het filmhuis actief,  verheugt zich bijzonder op ' The Distinguished Citizen', die op 7 september het seizoen zal openen. Een winnaar van de Nobelprijs literatuur keert na decennia in Europa, terug naar Argentinië, om een prijs op te halen in het stadje waar hij is opgegroeid. De hoge verwachtingen worden telkens gekanteld door sterk wisselende ervaringen met de mensen die er nu wonen. Filmhuisfilms hebben met elkaar gemeen, dat het thema je zo grijpt, dat je na het zien in de lobby graag met anderen van gedachte wisselt over mogelijke diepere betekenissen. De laatste jaren trekt filmhuis Calypso door haar programmering ook bezoekers van buiten onze gemeente.  Adriaan hoorde twee Amsterdammers zich verwonderen dat zo'n actueel programma een, in hun ogen, klein stadje kon worden vertoond.

Door Ben Blom

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox