Logo wijksecourant.nl


Anita met haar trouwe viervoeter Butler, wiens taken op een dag overgenomen zullen worden door een andere hond.
Anita met haar trouwe viervoeter Butler, wiens taken op een dag overgenomen zullen worden door een andere hond. (Foto: Philip Korff de Gidts)

Hij blijft bij mij tot de dood ons scheidt

De gouden Venus van Milo vormt een verkiezing van verzekeraar DELA waarbij mensen met een beperking (verstandelijk, psychisch en lichamelijk) in het zonnetje worden gezet. Niet zomaar, want alle genomineerden zetten zich op een bijzondere manier in voor de maatschappij. Een van die genomineerden is Anita Korff de Gidts, een geboren en getogen Wijkse.

Wijk bij Duurstede - Anita Korff de Gidts zet zich vol overgave in voor de stichting De Hond Kan De Was Doen. Een stichting die mensen aan hulphonden helpt voor wie dat niet vergoed wordt en de stichting biedt bieden hulp aan hulphondenscholen. Zelf leidt ze nu al zo'n achttien jaar aan MS en sinds negen jaar is ze in het bezit van een hulphond. Butler is de naam van haar trouwe viervoeter. Een hulp die meer dan een huisdier is. Een hond die Korff de Gidts helpt in het huishouden en troost biedt op de momenten dat het leven dieptepunten kent.

Armen en benen

"Butler vormt mijn armen en benen. Hij helpt me om alles op te ruimen wat ik laat vallen. Hij doet de was en helpt me met aan- en uitkleden. Daarnaast biedt hij me een luisterend oor."

De hulp die de hond biedt staat op deze manier vrijwel gelijk aan die van een menselijke mantelzorger. Zo ziet Korff de Gidts Butler ook. "Ik noem hem mijn mantelzorgviervoeter. Door hem kan ik thuis zijn en mijn man en kinderen werken", vertelt ze.

Met pensioen

Ook hulphonden gaan uiteindelijk met pensioen en dat moment nadert nu ook voor haar hulphond Butler. "Dit vind ik een hele moeilijke fase. Ik weet dat het gaat gebeuren en dat er een andere hond de taken van hem overneemt.

Ik kan alleen geen afscheid nemen", toont ze haar liefde voor haar hulphond. Toch is het afscheid niet definitief. "Hij blijft bij mij tot de dood ons scheids", luidt het vastberaden.

Troost

"Ik vind dat mijn band met Butler nog een stap verder gaat dan vriendschap. Je kan alles bij hem kwijt. Mijn man en kinderen wil ik nog wel eens sparen omdat ik niet wil dat ik het ze nog moeilijker maak dan het al is." Korff de Gidts legt uit hoe ze de steun van Butler ontvangt. "Hij troost mij gewoon met zijn hele aanwezigheid. Alleen zijn blik al. Hij komt al naar me toe als het minder met mij gaat. Hij voelt dat aan, dat is zo bijzonder."

Passie

Het is die ervaring die Anita Korff de Gidts ook aan anderen gunt en bezorgt. "Dit is wel echt mijn passie om te doen. De tijd dat ik er nog ben wil ik er zoveel mogelijk uithalen, ook om andere mensen te helpen." Het leidt tot een zeer uiteenlopend takenpakket bij de stichting.

Het is deze bevlogenheid waaraan zij haar nominatie voor de Gouden Venus van Milo heeft verdiend. "Dat vind ik echt heel eervol."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox